Ekonomija     | 06.12.2018. 17:19 |

Za promet u toku rekonstrukcije tunela Ormanica biće pronađeno rješenje (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

TUZLA, 6. decembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona organizirala je već drugi sastanak na kojem je razgovarano o traženju mogućih rješenja za rekonstrukciju tunela Ormanica, a koje ne bi izazvale veće štete za privredu Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Među sudionicima sastanka kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca TK, bili su predstavnici JP Ceste Federacije BiH, izvođači radova, privrednici, predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla.

Dogovoreno je da se unaprijedi projekt u smislu traženja alternativnih pravaca za transport ljudi i roba u vrijeme rekonstrukcije tunela na kojem nije bilo nikakvih popravki još od 1968. godine, kada je sagrađen i stavljen u promet.

Za rekonstrukciju tunela Ormanica koji uključuje i hidroizolaciju, projektom je predviđeno pet mjeseci. Mjesec pripremnih radova je istekao i početak izvođenja radova je zaustavljen do daljnjeg. Urađeno je to na zahtjev izvođača radova, ali bi se za to vrijeme trebalo naći i adekvatno rješenje koje bi zadovoljilo zahtjeve privrednika iz Tuzlanskog kantona.

- Dogovoreno je da se privremeni prekid radova nastavi. Svakako je vjerovatno planirano da će to biti zbog predstojeće zimske sezone do 15. marta iduće godine. Dogovorili smo se da ćemo obraditi dodatnih četiri do pet varijanti, te da ćemo u narednih desetak dana, prije predstojećih praznika održati još jedan ovako konstruktivan sastanak na kojem ćemo prezentirati ta rješenja i, nadam se zajedno, iznaći ono koje je najpovoljnije za sve - izjavio je Dedo Pjanić, izvršni direktor u JP Ceste Federacije BiH.

Upravo je Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona upozorilo da bi potpunim zatvaranjem tunela na putu Tuzla - Orašje dovelo do kolapsa privrede. Mišljenja su da se može postići kvalitetnije rješenje od ponuđena dva alternativna pravca, za teretni promet preko Gradačca, a za putnička vozila preko Bosanske Bijele. Usmjeravanje kamiona na ponuđeni alternativni pravac značajno bi povećalo troškove transporta.

- Privreda Tuzlanskog kantona je izvozno orjentisana i upravo su najveći transportni kapaciteti u BiH locirani na području ovog kantona, te bi u tom smislu velike direktne štete trpila privreda TK, a one indirektne odnose se na mogući gubitak tržišta na duži rok što je iz aspekta privrede TK apsolutno neprihvatljivo na način kako je predloženo. Očekujemo da ćemo u kontaktu sa Cestama FBiH iznaći najpovoljnija rješenja - kazao je Ramiz Karić iz Udruženja poslodavaca TK.

Privreda Tuzlanskog kantona, prema riječima predsjednika KPK Tuzla Nedreta Kikanovića, za devet mjeseci je ostvarila izvoz od jedne milijarde i 280 miliona KM, a od toga 850 miliona KM upravo putnim pravcem kroz ovaj tunel.

- To je ogroman iznos. U prošlom mjesecu 7.500 uvoza bilo je preko GP Orašje i robe koja je stigla na carinski terminal u Tuzlu, kao i 3.500 izvoza sa TK koji je prešao GP Orašje. Sve to je dakle prošlo kroz tunel Ormanica – kazao je Kikanović.   

Mjeđu mogućim rješenjima koja su ponuđena jeste i gradnja paralelnog tunela kojim bi se osigurao jednosmjeran i brži saobraćaj.

- Mislim da je to opcija koju treba sagledati i dati neke globalne okvire, mada iskustveno mislim da je nije očekivati da je za realizaciju ovog projketa to najbolja alternativa – naveo je Pjanić.   

Ovo je već drugi sastanak od septembra kojeg je organizirala Vlada Tuzlanskog kantona, a zajedničko rješenje će biti postignuto.

- Optimista sam i vidim rješenje. Za desetak dana će nam struka sa federalnog nivoa reći koji su to najbolji alternativni pravci kako bi izašli iz problema kada je riječ o rekonstrukciji tunela Ormanica - kazao je ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić.  

Tunel Ormanica sagrađen je 1968. godine i od tada na ovom objektu nije bilo nikakve rekonstrukciju. Iz Cesta Federacije BiH podsjećaju da je evropska norma, obnova ovakvih objekata svakih dvadeset godina.   

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2380

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qja1T6igj70t_En3KrA_HnX-M2XWJP4T?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Riječki zatvorenici kopali tunel, pokušaj bijega nije im uspio

U tunelu Pećine u Rijeci poginule dvije osobe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'