Ekonomija     | 05.12.2018. 15:34 |

Bevanda: Ne smije se ugroziti rad UIO BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. decembra (FENA) - Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine (UO UIO) BiH) odgođena je danas zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući UO UIO i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima u Banjoj Luci da je na ovoj sjednici trebalo da se raspravlja o izvršenju presude Suda BiH u korist Republike Srpske, na osnovu koje UIO BiH treba da isplati sa svojih računa oko 23 miliona KM tom bh. entitetu.

Ranije su iz Pravobranilaštva RS-a potvrdili da su zatražili da se nastavi blokada računa UIO BiH, jer u proteklom periodu nije postignut dogovor, kako da RS naplati dug od UIO, a na osnovu presude Suda BiH.

-Zabrinjavajuće je da blokada direktno šteti UIO. Kao predsjedavajući UO UIO činim napor da se ne ugrozi rad najbolje institucije u državi - rekao je Bevanda, navodeći da bi blokadom računa i ljudi koji rade u UIO ostali bez plaća.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da RS isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, a nakon blokade naplatila je pet miliona KM.

Bevanda je danas rekao da je zadužio UIO i sve druge strane da provjere da li je ponovo reagovao Sud BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević jučer je za Fenu istakao je da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu, kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate, kojom RS traži nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na njenu štetu.

Podsjetio je da je, nakon ranije žalbe UIO, Sud BiH naložio da se obustavi izvršni postupak, jer je ugrožavao funkcionisanje te finansijske institucije.

UO UIO je danas trebalo da raspravlja o raspodjeli prihoda iz prethodnih godina i prijedlozima konačnih poravnanja među entitetima.

Na dnevnom redu, između ostalog, je trebalo da bude i prednacrt zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!