Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 05.12.2018. 13:05 |

U Visokoj školi Empirica obilježeni Sat kodiranja i Evropski čas robotike

FENA

TUZLA, 5. decembra (FENA) - Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica iz Tuzle, u saradnji sa STEM akademijom, također iz Tuzle, ugostila je danas oko 200 učenika srednji škola s područja Tuzlanskog kantona s ciljem sudjelovanja u edukakcijskim događajima pod nazivom Sat kodiranja i Evropska sedmica robotike.

Prema riječima direktora škole Muhdina Mujačića, radi se o događajima od globalne važnosti, s ciljem popularizacije računarskih nauka i robotike među mladima.  Evropski čas robotike u svijetu se obilježava peti put, i svaki put obilježila ga je i Empirica za TK i Brčko Distrikt, dok se u BiH obilježava od prošle godine.

- Cilj ovog edukativnog događaja je popularizacija robotskih nauka među mladima, jer smo svjesni činjenice da će u bliskoj budućnosti preko 85 posto poslova tražiti informatička znanja. Veliki broj poslova će biti usmjeren prema robotici, prema računarstvu, a mladi se još nedovoljno odlučuju za studije ovog profila. To je prepoznala Evropa i cijeli svijet, zato se rade globalni edukativni događaji da bi se mladi educirali, odnosno, da se sa svojim obrazovanjem usmjere prema ovim oblastima koje su sigurnije za zaposlenje, ugodan život i perspektivu - rekao je Mujačić u razgovoru za Fenu.

Danas u ovoj školi borave srednjoškolci iz mješovitih srednjih škola s područja Banovića, Živinica i Lukavca, te iz Tuzle gimnazije „Meša Selimović“ i „Ismet Mujezinović“, Mješovite elektrotehničke, Hemijske i Međunarodne srednje škole.

- Ideja je da kroz sat edukacije na jednom i drugom segmentu djeca steknu prva ili možda naprednija iskustva s računarstvom, odnosno s robotikom, da je zavole i da shvate da to nije bauk, da to mogu jednostavno svladati i da im se pokaže da je to za njih vrlo perspektivno zanimanje u njihovom budućem profesionalnom životu – naglašava direktor Visoke škole.

Tokom boravka u Empirici organizovane su interaktine radionice, uz rad u grupama od kojih će svaka provesti 45 minuta kodirajući zadatke koji su za njih pripremili profesori škole.

- Pripremljene su dvije vrste zadataka iz dva različita programska jezika, zavisno od njihovog predznanja. Nakon 45 minuta programiranja učenici prelaze u salu za robotiku i tu se bave programiranjem dvije vrste robota, nešto jednostavnijih i zahtjevnijih koji se koriste na fakultetima – objasnio je Mujačić.

U Empirici se uporedo realizira još jedan zanimljiv događaj za tridesetak studenata ove Visoke škole iz Tuzle i Brčkog. Riječ je o trodnevnoj edukacije u okviru programa koji se odvija uz podršku projekta „Dijaspora za razvoj“.

Tako će sutra dr. Edhem Čustović sa La Trobe University Australia održati trening „Design Thinking, marketing strategije i nastup pred investitorima“, u sklopu projekta Empirice koji ima za cilj osposobljavanje mladih IP usmjerenja da mogu krenuti u vlastiti biznis.

- Gospodin Čustović dolazi iz Australije, a tokom trodnevnog boravka na Visokoj školi Empirica, odnosno, u Brčkom i Tuzli, održat će jako praktični i interaktivni seminar o dizajniranju i marketing strategijama. Studente će učiti kako kroz pet faza kreativano osmisliti neki proizvod, kakve marketing strategije koristiti za prodaju tog proizvoda i kako u pet minuta dobro predstaviti svoj proizvod i uspjeti ga prodati nekom investitoru – zaključio je Mujačić u razgovoru za Fenu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta