Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 14:10 |

Mašović i Jusić pozdravili ohrabrujuće poruke iz Brisela

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić pozdravili su danas ohrabrujuće poruke koje stižu iz Brisela u pogledu aktivacije MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u) za BiH.

Komentirajući novinarski upit u vezi sa pozitivnim signalima iz Brisela, general Mašović je kazao kako aktivacija MAP-a, odnosno prvog godišnjeg nacionalnog ciklusa za pridruživanje NATO-u predstavlja veliku šansu za Bosnu i Hercegovinu.

Precizirao je kako se u MAP ne primaju OS, nego država BiH, što je, kako je istaknuo, značajno s aspekta nastavka integracijskih procesa naše zemlje, kao i u pogledu kreiranja boljeg sigurnosnog okruženja i ukupnih prilika za ekonomski rast i razvoj BiH.

- Ono što je bitno napomenuti, jeste da je BiH, između ostalog, i kroz angažman OSBiH u NATO, UN, i EU vođenim mirovnim misijama, prepoznata kao kredibilan međunarodni partner - potcrtao je general Mašović, navodeći da je na taj način iskazana jasna želja i opredjeljenje za uključivanje u evroatlantski integracijski proces.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, odgovarajući na isti upit, a u kontekstu političkog kapacitetu BiH da prihvati najnoviju ponudu, ukazao je na politički i pravni okvir BiH iz kojeg proizilazi mogućnost implementacije MAP-a i prvog godišnjeg nacionalnog programa.

Podsjetio je u tom pogledu kako se BiH, najprije, vlastitom sigurnosnom politikom iz razdoblja kada je počela i odbrambena reforma, kao i odbrambenom politikom koja proistječe iz sigurnosne, opredijelila za evroatlantske integracije i u tom smislu i za članstvo u NATO-savezu.

Jusić precizira kako je sve to 'pretočeno' donošenjem Zakona o odbrani BiH u čijem su članu 84. precizirane dužnosti i obaveze svih političkih aktera i institucija vlasti u BiH na tom putu, uključujući i članove Predsjedništva BiH.

Istovremeno, mišljenja je kako ne postoji nijedan realan i objektivan razlog da se na tom putu (euroatlantskom putu) ne istrajava i nadalje u kontinuitetu, ocijenivši kako je to u interesu svih građana i svih naroda u BiH, kao i u interesu izgradnje prosperitetnije budućnosti zemlje.

Jusić i Mašović danas su, među ostalima, prisustvovali promociji Pete klase mladih oficira OSBiH na prigodnoj svečanosti u sarajevskom Domu OSBiH kojim povodom su se obratili predstavnicima medija.

Kako mediji prenose, BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), što je potvrdio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu.

- Očekujem da ćemo od Bosne i Hercegovine zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu - izjavio je Stoltenberg, prenose mediji.

U srijedu će u Briselu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a. MAP će, prema najavi, biti odobren, što predstavlja prvi korak u procesu punopravnog članstva, te podrazumjeva izradu godišnjeg nacionalnog programa pripreme za buduće članstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta