Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 11:24 |

Ambasador Saudijske Arabije i predstavnici UNDP-a i EUFOR-a posjetili 'Krupu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov i komandant EUFOR-a BiH general-major Martin Dorfer posjetili su lokaciju skladištenja municije "Krupa" u Hadžićima.

Posjeti je uime Ministarstva odbrane prisustvovao pomoćnik ministrice odbrane BiH Borislav Jezeraškić, saopćeno je iz UNDP-a.

Posjeta je organizovana u sklopu projekta "EXPLODE+" s ciljem sticanja uvida u progres infrastrukturnih radova koji se provode na navedenoj lokaciji, da bi se unaprijedili uslovi skladištenja sredstava te uslovi rada osoblja Oružanih snaga BiH.

Na lokaciji je predviđena obnova sedam objekata za skladištenje municije, zatim administrativnih zgrada, kao i putne komunikacije, a čije je renoviranje finansirala Kraljevina Saudijske Arabije.

Ambasador Hani bin Abdullah Mominah naglašava da je zadovoljan onim što je vidio, te da Kraljevina Saudijska Arabija nastavlja da pruža podršku prijateljskoj zemlji Bosni i Hercegovini tamo gdje je to potrebno.

- U ovom slučaju naš doprinos ide ka podizanju sigurnosnih standarda i uslova skladištenja municije te naoružanja na cijeloj teritoriji BiH, u čemu mi vidimo korist za Ministarstvo odbrane BiH, ali i za sve građane BiH. Nadam se da ćemo do polovine slijedeće godine moći se vratiti na lokaciju i vidjeti završene objekte koji će u buduće služiti potrebama Oružanih snaga BiH - kazao je Mominah.

Unapređenje standarda na lokaciji skladištenja municije "Krupa" se provodi u skladu s planom Ministarstva odbrane BiH prema kojem "Krupa" treba da bude ogledna lokacija na osnovu koje će usvojeni standardi biti primijenjeni i na druge lokacije skladištenja municije i naoružanja.

Infrastrukturni radovi na ovoj lokaciji, kao i na lokacijama "Kula" u Mrkonjić Gradu i "Teufik Buza Tufo" u Visokom finansira Kraljevine Saudijske Arabije u ukupnom iznosu od 2.952.852 dolara.

Khoshmukhamedov ističe da UNDP BiH kontinuirano i posvećeno radi na ispunjenju ciljeva koji su predviđeni Glavnim planom za oružje i municiju Ministarstva odbrane BiH.

- Ovaj plan, koji se koordinira u bliskoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH, EUFOR-a BiH, UNDP-a te ostalih partnera, omogućava efikasno korištenje donatorskih sredstava čime se pruža direktna podrška uspostavi održivog sistema upravljanja zalihama municije. Osnovni preduslovi za to su uklanjanje nestabilnih količina municije, te unaprijeđenje sigurnosnih standarda i uslova rada na lokacijama skladištenja, čime se direktno povećava sigurnost lokalnih zajednica u neposrednoj blizini - kazao je Khoshmukhamedov.

Projekat "EXPLODE+", kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP,  uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Radi se o nastavku projekta "EXPLODE" kojeg je finansirala Evropska Unija od 2013. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom