Bosna i Hercegovina     | 04.12.2018. 10:24 |

KCUS - Uspješno urađeni složeni operativni zahvati na Klinici za urologiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) po prvi put nabavlja savremeni laser aparat, koji se koristi za razbijanje kamenaca u mokraćnom mjehuru, kanalu, ureteru i pijelonu.

Novim aparatom znatno će se unaprijediti rad Klinike za urologiju, te spriječiti izmještanje bolesnika na liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

V.d. šef Klinike za urologiju, doc.dr.sci. med. Zahid Lepara ističe da će tom nabavkom KCUS napraviti veliki iskorak u liječenju uroloških bolesnika.

- Ranije smo sve bolesnike, koji su imali potrebu za ovim tretmanom, upućivali u neki od zdravstvenih centara izvan BiH. Zahvaljujući novom aparatu i stručnoj osposobljenosti naših  ljekara prekinućemo ovu praksu. Bolesnici će po prvi put imati  uslugu laserskog razbijanja kamenca u KCUS. Procedura za nabavku novog lasera je pri kraju, te  uskoro očekujemo i isporuku. U toku je nabavka i novog fleksibilnog uretroskopa, zahvaljujući kojem ćemo rasteretiti postojeći ESWL aparat. Na Klinici za urologiju KCUS zbrinjavamo pacijente iz većeg dijela FBiH. Zbog tumora radimo veliki broj radikalnih operativnih zahvata prostatektomija i cistektomija. Također, radimo i laparaskopske operacije bubrega i nadbubrega. Zavisno od složenosti operacija bolesnici se na Klinici zadržavaju od jednog do maksimalno 12 dana - naveo je Lepara.

U proteklih mjesec dana na Urološkoj klinici KCUS po prvi put su urađeni komplikovani zahvati iz oblasti rekonstruktivne urologije i rekonstruktivne penilne hirurgije.

Doc.dr. sc.med. Senad Bajramović navodi da je do sada uspješno operisano 14 pacijenata. Svi pacijenti su pušteni na kućno liječenje, te postoperativni tok ide u skladu s postojećim medicinskim protokolima.

- Kada je u pitanju rekonstruktivna urologija, po prvi put na našoj Klinici, uradili smo zahtjevne operacije kompletne stražnje uretre kod muškaraca, strikturu ženske uretre, te rekonstruktivnu operaciju vezikovaginalne fistule. U oblasti rekonstruktivne penilne hirurgije operisali smo 10 bolesnika. Zahvate je uspješno izveo stručni tim urologa, uz neizostavnu podršku kolega anesteziologa i medicinskih sestara-tehničara. Naše sestre i tehničari prošli su posebnu obuku, te se kontinuirano radi na edukaciji osoblja - istakao je Bajramović.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović navela je da ova ustanova kontinuirano prati savremena medicinska dostignuća i nove tehnologije. Dodaje da KCUS upošljava izvrsne urologe, ali i ljekare svih specijalnosti, koji su spremni odgovoriti najzahtjevnijim izazovima.

- Medicina je nauka u kojoj nema odmora, već se kontinuirano mora raditi na praćenju stručnih i tehnoloških dostignuća. Oni koji stoje u mjestu i ne zanavljaju opremu i kadar, zaostaju i nazaduju. Uslijed nepostojanja adekvatnih uslova i potrebne opreme za rad u KCUS-u, naši ljekari ranije nisu mogli iskoristiti svoja znanja u punom kapacitetu. Uvodimo novine na svim Klinikama, a Urološka klinika je samo jedna u nizu, na kojoj su vidljive pozitivne promjene. Novim laserom i fleksibilnim uretroskopom omogućićemo izvođenje novih uroloških zahvata, po prvi put u KCUS-u. Opredijeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprijeđenje zdravstva u svim oblastima našeg rada. Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa globalnim promjenama na polju medicine. KCUS se uspješnim  projektima stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire - izjavila je Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo