Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 15:29 |

U ovoj godini prijavljeno više od 23.000 nezakonitih migranata u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici Informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u kojoj je navedeno da je u ovoj godini prijavljeno je 23.058 nezakonitih migranata.

Namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata, dok je najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849).

Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Kako je navedeno u pripremi su objekti bivše tvornice "Bira" i lokacija bivšeg Đačkog doma "Borići" u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo