Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 16:11 |

Vijeće ministara BiH kontinuirano podržava kulturu i sport

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo je danas na sjednici u Sarajevu pojedinačne odluke o dodjeli sredstava iz tekućeg granta za 2018. godinu za projekte iz oblasti kulture i sporta.

Tako je osigurano 390.000 KM za "Međunarodnu kulturnu saradnju", 117.000 KM za "Podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH", 1.352.000 KM za "Sufinansiranje sportskih manifestacija" i 440.000 KM za "Programe za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020" za 2018. godinu.

Podrška sajamskim manifestacijama u BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izboru sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji i iznosu dodijeljenih grant sredstava u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2018. godini, te dalo saglasnost ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da donese tu odluku.

Odlukom je sa ukupno 400.000 KM u rasponu od četiri do 75.000 KM podržano 28 sajamskih i drugih manifestacija kao što su sajmovi u Banjoj Luci, Bijeljini, Bratuncu, Brčko distriktu, Čitluku, Goraždu, Gradačcu, Kozarskoj Dubici, Modriči, Mostaru, Rogatici, Sarajevu, Tešnju, Zenici i Žepču.

Usvojen program javnih investicija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija 2019. - 2021. kao podršku Vijeću ministara i bh. institucijama za planiranje ulaganja i donošenje kvalitetnijih investicijskih odluka.

Program, koji je izradilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, predstavlja instrument planiranja koji omogućava bolje korištenje budžetskih sredstava i pruža kvalitetniji pristup stranim izvorima finansiranja.

Također, Program služi i kao osnova za izradu Kapitalnih rashoda institucija BiH, koji sadrži pregled kapitalnih projekata koji će biti realizirani u narednom planskom periodu.

Program za period 2019. - 2021. sadrži podatke o ukupno 268 projekata, vrijednosti oko 1,95 milijardi KM. Od toga se 1,2 milijarde KM odnosi na 151 projekt u implementaciji, 13,18 miliona KM na 11 odobrenih projekata te 679,06 miliona KM na 106 kandidiranih projekata.

Od ukupne vrijednosti svih projekata 1,6 milijardi KM odnosi se na ulaganja u kapitalne projekte, a 345,40 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte.

Prihvat bh. državljana po osnovu sporazuma o readmisiji

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o prihvatu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u BiH po osnovu Sporazuma o readmisiji za prošlu godinu u kojem je navedeno da je na osnovu tog sporazuma vraćeno 1.485 osoba.

Što se tiče socijalne strukture, radi se uglavnom o osobama iz najranjivijih socijalnih kategorija, a za njih 966 nije poznato mjesto rođenja, kao ni mjesto posljednjeg prebivališta.

U dva slučaja radilo se o djeci bez roditeljskog staranja, dok je pet osoba zatražilo smještaj u Readmisionom centru u Mostaru.

Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da razvija i unapređuje sistem koordinacije između svih involviranih institucija i organizacija, te o napretku u ovoj problematici periodično izvještava Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Sporazum o ekonomskoj saradnji sa Albanijom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije s ciljem razvijanja ekonomskih veza te omogućavanjem zajedničkog nastupa na trećim tržištima i podsticanjem saradnje privrednika.

U ostvarivanju ovih ciljeva dvije vlade će promovirati saradnju institucija, podsticati i poboljšati razmjenu ekonomskih informacija, podsticati kontakte privrednika i investicione aktivnosti, te promovirati saradnju na međunarodnom nivou u pitanjima od zajedničkog interesa.

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da dostavi Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Završetak izgradnje Agencije za školovanje i stručno usavršavanje

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju sredstava za završetak projekta izgradnje i opremanja objekta za trajni smještaj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Ovom odlukom odobravaju se sredstava za završetak Projekta izgradnje i opremanja objekata za trajni smještaj Agencije za period od 2016. do 2019. godine, u iznosu 3.991.754 KM iz opće potrošnje.

Za provođenje Odluke zadužuju se Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Ministarstvo finansija i trezora BiH, a Agencija je dužna Vijeću ministara BiH podnijeti izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

Aneks Ugovora sa Ambasadom SAD-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o prijedlogu Aneksa Ugovora o zakupu sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i dalo saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova BiH da zaključi Aneks Ugovora.

Njime se omogućava Ambasadi SAD-a da izvrši odgovarajuće građevinske radove na ranijem objektu da bi se on osposobio za potrebe rezidencije ambasadora.

Ugovor je potpisan 17. maja 1994. godine na 50 godina, s mogućnošću produženja za dva daljnja perioda od 50 godina, ukupno 150 godina, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'