Kultura     | 03.12.2018. 12:26 |

Večeras zatvaranje 13. Pravo Ljudski Film Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Trinaesti Pravo Ljudski Film Festival bit će zatvoren večeras.

Nakon pet dana  Festivala, na ceremoniji zatvaranja, koja će biti održana u 19.30 sati u Meeting Pointu, bit će dodijeljene nagrade.

Bit će proglašen najbolji film takmičarske selekcije extra muros.

Osam filmova iz jedanaest zemalja, međusobno vrlo različitih pristupa, estetika i tema, i ove je godine pružilo uvid u to kako kreativni dokumentarni film promišljaju reditelji i rediteljice bez mnogo iskustva, ali sa velikim ambicijama. U selekciji gledaoci su gledali Dnevnici iz Smećozemlje (Michael Woods), Taurunum Boy (Jelena Maksimović i Dušan Grubin), Vuk i sedam jarića (Elena Gutkina i Genrikh Ignatov), Pisma 1 & 2 (Ana Pavlović), Pozdrav iz slobodnih šuma (Ian Soroka), Majči (Josip Lukić), Wild Relatives (Jumana Manna) i Udaljeno sazviježđe (Shevaun Mizrahi).

ZooMeri i ZooMerice, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova, proglasit će najbolji film za mlade.

Nakon što su gledali kreativne dokumentarne filmove i sticali znanja o toj umjetnosti na tri festivala (PLJFF, DokuFest i Pančevo Film Festival), članovi i članice mladog žirija proglasit će najbolji film u selekciji Zumiraj dokumentarni film. U selekciji su gledani filmovi: Silvana (Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis), Nezavisni dečko (Vincent Boy Kars), Mladost (Jose F. Rodríguez), Alba: Svi neće završiti u budućnosti (Tomas Leach), NE! NE! NE! (Mykola Ridnyi) i Coby (Christian Sonderegger).

Poslije proglašenja nagrada, bit će prikazan film zatvaranja Trideset duša. Film o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja želi otkriti misterioznu, fascinantnu i nepoznatu stvarnost smrti, putovanje je radi otkrića neobjašnjivog sukoba između živih i mrtvih. Poslije filma uslijedit će razgovor sa rediteljicom Dianom Toucedo, saopćeno je iz organizacije  Pravo Ljudski Film Festivala.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Ledo zatvara proizvodni pogon u Čitluku

Predstava 'Imitacije' zatvara 8. Dane hrvatskog kazališta u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'