Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 11:38 |

ZDK - Sarajlić zvanično preuzeo poziciju predsjedavajućeg Skupštine

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. decembra (FENA) - Potpisom dokumenata za objavu u Službenom listu Zeničko-dobojskog kantona, izvršena je zvanična primopredaja dužnosti između dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmina Duvnjaka (SDA) i Ismeta Sarajlića (SBB), koji je u četvrtak izabran na nastavku konstituirajuće sjednice osmog saziva tog tijela.

Sarajlić će predvoditi Radno predsjedništvo, u kojem su još Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP), koji su također prisustovali primopredaji.

- Nastojat ćemo da radimo profesionalno i očuvamo dignitet ove skupštine. Mislim da smo se složili da se ova skupština neće pretvoriti u nešto što ne bi trebalo - kazao je Sarajlić, koji je najavio kako će insistirati na prohodnosti važnih odluka prema općinskim i gradskim vlastima.

Sarajlić je najavio i kako će se više koncentrisati na ono što dolazi, a ne ono što je bilo. Na pitanje novinara Fene kada bi ZDK mogao dobiti novog mandatara i Vladu, Sarajlić je najavio da bi se to moglo desiti do Nove godine.

- Razgovori između stranaka su intenzivirani. U nekim medijima ima i određenih kalkulacija pa mislim da bi se proces trebao završiti relativno brzo. Jer, uspostavom rukovodstva zakonodavne vlasti, stekao se preduslov i za to - kazao je Sarajlić, koji nije želio spominjati imena mogućih kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Za sada je samo Nezavisni blok izašao s prijedlogom da njihova članica Amra Mehmedić iz Zenice bude premijerka ZDK, a što bi, ako se obistini, bilo prvi put da na čelu vlade tog kantona sjedi žena.

- To je sve neoficijelno. Stranački sastanci su u toku i intenzivirani su, ali je rano da se o tome govori. Čitav paket se otvara i, s obzirom na raspoloženje stranaka, niko nema megalomanske prohtjeve, lično očekujem da će se proces brzo završiti i da ćemo vrlo brzo dobiti ime mandatara - najavio je Sarajlić.

Odlazeći predsjedavajući Duvnjak, koji je uz Draženku Subašić predsjedavao Skupštinom ZDK u prethodnom mandatu, zaželio je sreću i uspjeh u radu novom predsjedavajućem i rukovodstvu Skupštine ZDK.

- Ukoliko dođe do bilo kakvih sporenja, neka ta sporenja, ako se već dese pa da se ne mogu riješiti u ljudskoj i političkoj komunikaciji, rješavaju nadležne institucije. Da vi ne narušavate svoj međusobni odnos i uvažavanje kao ljudi. To je najvažnije - poručio je Duvnjak, koji je svom nasljedniku uručio i repliku Povelje Kulina bana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Duvnjak saslušan u SIPA-i po njegovoj krivičnoj prijavi protiv Milorada Dodika

Duvnjak se odriče cijelog iznosa 'bijelog hljeba' od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'