Kultura     | 03.12.2018. 10:47 |

Specijalna projekcija filma 'Srbenka' u kinu Meeting point

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini i Obala Art Centar, povodom obilježavanja sedamdesetogodišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodnog dana ljudskih prava, organizirat će 10. decembra u Sarajevu specijalnu projekciju filma "Srbenka" Nebojše Slijepčevića.

Projekciji će prisustvovati autor filma Nebojša Slijepčević, s kojim će razgovor nakon projekcije voditi Robert Zuber.

"Srbenka" je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojila "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film te nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Svjetsku premijeru film je imao na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađen Buyences-Chagoll nagradom, nakon čega mu je u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala. Europska filmska akademija ovaj je film uvrstila među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. "Srbenka" prati pripreme i probe za predstavu Olivera Frljića i dramaturga Mladena Blaževića u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio, saopćeno je iz Press službe kina Meeting Point.

Film će biti prikazan u kinu Meeting Point u Sarajevu, uz slobodan ulaz za sve posjetioce.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana