Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 09:36 |

Čubrilović: Potrebno je više raditi na zapošljavanju invalida

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3. decembra (FENA) – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je da položaj invalida u tom bh. entitetu nije na zavidnom nivou, ali da se institutucije trude da se on unaprijedi, posebno kada je riječ o uključivanju osoba sa invaliditetom u društvene procese.

- Nažalost, još uvijek je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, iako je upravo to osnovni preduslov da se ti ljudi osjećaju vrijednim, korisnim i potrebnim zajednici. Upravo na tom pitanju moramo svi zajedno da radimo mnogo u narednim godinama - rekao je Čubrilović.

Podvukao je da je potrebno osigurati stalnu brigu i podršku osobama s invaliditetom, posebno kroz njihovo radno osposobljavanje i uključivanje u normalan život.

U povodu Međunarodnog dana invalida, dodao je, kako je saopćeno iz entitetskog parlamenta, da je RS u zakonodavnom procesu, kada je riječ o ovoj kategorji građana, donijela pozitivna zakonska riješenja usklađena sa konvencijama UN i evropskom praksom, ali da kontrolni organi moraju pojačano da prate njihovo provođenje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta