Svijet     | 02.12.2018. 11:35 |

Dogovoren prekid trgovinskog rata između Kine i SAD-a

FENA Internet

BUENOS AIRES, 2. decembra (FENA) - Narodna Republika Kina i Sjedinjene Američke Države dogovorile su prekid sukoba u međusobnom trgovinskom ratu nakon razgovora između američkog i kineskog predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, što podrazumijeva zaustavljanje rasta carina od 1. januara.

Trump će početkom sljedeće godine ostaviti carine na visini od 10 posto za oko 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je najavio da carine "za sada" neće biti povećane na 25 posto, saopćeno je iz Bijele kuće, javio je danas Reuters.

- Kina je prihvatila da kupi značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz SAD-a da bi se smanjila trgovinska neravnoteža između dvije zemlje. Također, prihvatila je i da odmah počne kupovati poljoprivredne proizvode - navodi se u saopćenju.

Lideri dvije zemlje dogovorili su da odmah započnu pregovori o strukturalnim promjenama u smislu prisilnih transfera tehnologije, zaštiti intelektualnog vlasništva, necarinskim preprekama, cyber-napadima i cyber krađama.

Dvije države usaglasile su da ovu "transakciju" pokušaju završiti u narednih 90 dana, ali ako se to ne dogodi onda će carine sa 10 posto biti povišene na 25 posto.

Kina je imala za cilj da Trump odustane od ovako najavljenog povećanja od 1. januara za 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. On je prijetio da će eventualno takve carine uvesti na robu u vrijednosti od 267 milijardi dolara ukoliko u pregovorima ne bude napretka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!