Bosna i Hercegovina     | 01.12.2018. 12:01 |

Mladi jedan od prioriteta predsjedavanja BiH SEECP-om

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Bosna i Hercegovina u okviru predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) ima četiri prioriteta koji su danas u Sarajevu predstavljeni tokom sastanka s delegacijom Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a.

Zamjenik predsjedavajućeg delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Bariša Čolak novinarima je nakon sastanka kazao da se ti prioriteti odnose na bolju digitalnu i poslovnu povezanost.

- Nadogradnju i bolju saradnja u okviru takozvane ljudske dimenzije, misleći prije svega na mlade, kao i bolju povezanost svih zemalja SEECP-a u smislu zajedničkog djelovanja protiv problema, misleći na migracije, organizirani kriminal i borbu protiv terorizma - rekao je Čolak.

Istakao je da je moto bh. predsjedavanja ''Bolja povezanost za bolji život''.

- Ovo je projekt 13 članica koji bi trebao dovesti, kroz provedbu projekata, do boljeg života na ovim prostorima. Idelno bi bilo smanjiti odlazak mladih, a to je moguće jedino stvaranjem boljih uvjeta - naglasio je Čolak.

Voditelj delegacije Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predrag Matić je istakao da je regionalna saradnja od velikog značaja, jer situacija nije na zavidnom nivou.

- Svako okupljanje, svaka razmjena iskustava može samo doprinijeti. SEECP nije donio ništa loše, rješavamo zajednički slične probleme koje imamo - rekao je Matić.

Smatra da je za napredak potrebno puno strpenja, kompromisa i dobre volje.

Šef političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović je kazao da nade ima i da se radi na realizaciji projekata na nekoliko polja.

- Do idućeg Samita Berlinskog procesa u Poljskoj RCC će biti u prilici da završi i predstavi sporazum o mobilnosti radne snage unutar regiona te da pomogne ostvarivanju digitalne agende - naveo je Kapetanović.

Kazao je da rade, između ostalog, i na harmoniziranju investicijskih politika u regionu, a to podrazumijeva da investitori koji dođu u BiH svoj posao mogu širiti na region.

BiH je sredinom godine u Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om. Tada su bh. dužnosnici kazali da jednogodišnje predsjedavanje najvećim regionalnim forumom velika obaveza, ali i poticaj za pružanje doprinosa regionalnoj saradnji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo