Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 14:18 |

Unaprijeđena Klinika za gastroenterohepatologiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović saopćila je da je Klinika za gastroenterohepatologiju u nepune tri godine znatno unaprijedila funkcioniranje pravilnom reorganizacijom odjeljenja i rada uposlenika.

- Zadovoljni smo postignutim napretkom. Nažalost, klinika je u jednoj od veoma starih i neuslovnih zgrada pa ih planiramo što prije preseliti u CMB, što nam je jedan od prioriteta. Želimo da pacijentima bude ugodniji boravak u KCUS a i da naši uposlenici imaju bolje uslove rada - izjavila je Izetbegović.

Klinika za gastroenterohepatologiju KCUS je referalni centar za upalne bolesti crijeva na nivou FBiH. Pruža usluge iz oblasti interventne endoskopije 24 sata, te ima stručno osposobljeno osoblje, opremu za dijagnostiku i terapiju.

Ova Klinika kao OJ pripada Internističkim disciplinama, a pruža usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa. Na ovoj Klinici zbrinjavaju se pacijenti iz drugih kantona i Republike Srpske. Na mjesečnom planu na ovoj Klinici se pregleda više od 1.000 ambulantnih pacijenata i uradi oko 450 dijagnostičkih i terapeutskih procedura.

U Klinici je zaposleno 47 uposlenika, 14 ljekara, 26 medicinskih sestara/tehničara, pet radnica i dva radnika kao pomoćno osoblje. Klinika raspolaže sa 37 kreveta u stacionarnom dijelu, koji su raspoređeni u dva odjeljenja: Odjeljenje za kliničku hepatologiju i Odjeljenje za gastroenterologiju sa dijagnostičkom i terapeutskom endoskopijom.

Šefica Klinike Amra Puhalović ističe da se u zgradi DIP-a nalaze ambulante za pregled pacijenata, za proksimalnu i distalnu endoskopiju /zaustavljanje krvarenja, mehaničku i injekcionu hemostazu.

- U amblantama se radi i vađenje stranog tijela, ligiranje i skleroziranje ezofagelanih varikoziteta, argon plazma koagulacija krvarećih sudova u želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Na Klinici se realizuje dilatacija, plasiranje stentova  na različitim nivoima probavne cijevi/ezofagealni, kolorektalni samoekspandibilni stent SEMS, polipektomije, endoskopske sumbukozne disekcije /ESD/, endoskopska mukozna resekcija/EMR/, perkutana endoskopska  gastrostoma - PEG za bilijarnu endoskopsku dijagnostiku: ERCP  dijagnostički i terapeutski. ERCP sa biopsijom papile, bruch citologijom, ekstrakcijom konkremenata  iz bilijarnog stabla implantacijom  plastičnog/metalnog stenta u bilijarno stablo i ERCP sa balon dilatacijom žučnih vodova - rekla je Puhalović.

Na Klinici se radi standardni  transabdominalni ultrazvuk za ciljane i slijepe biopsije jetre, kao i dijagnostičke i terapeutske abdominalne punkcije, endoskopski ultrazvuk (EUS) sa finoiglenom biopsijom FNA i enteroskopija.

- U Klinici se vrši tretiranje IBD bolesnika biološkom terapijom monoklonalnim antitijelima (anti TNF –antitijela) najsavremenija terapija u svijetu u liječenju IBD, te izdavanje i ordiniranje imunosupresivne i antiviralne terapije koja se finansira od strane ZZOiR FBIH. Redovno se vrši propisivanje enterane prehrane i bezglutenskog brašna  koje se finansira iz ZZO Kantona Sarajevo. Planiramo razvijanje radiofrekventne ablacije kao terapije Baretovog jednjaka - dodala je Puhalović.

Direktorica Internističkih disciplina Senija Rašić ukazala je na značaj u pružanju usluga iz oblasti invazivnih endoskopskih procedura.

Ulaganja u stručna i naučna usavršavanja uposlenika, kao i u zanavljanje opreme sa ciljem pružanja diferentnih, visoko sofisticiranih dijagnostičko-terapijskih procedura uvijek će, kako dodaje, biti prioritet KCUS-a, istaknula je Rašić, saopćeno je iz KCUS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo