Bosna i Hercegovina     | 30.11.2018. 13:46 |

Džaferović čestitao Dan OSBiH: OSBiH faktor mira i stabilnosti

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je na prigodnoj svečanosti u Kasarni „Rajlovac“ svim pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH) i svim građanima BiH čestitao Dan OSBiH.

Istaknuo je kako su OSBiH faktor mira i stabilnosti, te faktor pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini i svakom njenom stanovniku, podsjećajući da je reforma sektora odbrane jedna od najuspješnijih reformi u BiH.

- To je reforma koja zorno pokazuje da, kada hoćemo i kada imamo političku volju, možemo da napravimo sjajne stvari - kazao je Džaferović u izjavi za medije, potcrtavajući kako je to put kojim BiH treba da ide.

Ocijenio je kako je to jedini mogući put u interesu cijele zemlje i svih njenih stanovnika, odnosno svakog čovjeka koji živi u BiH.

- Učinit ćemo sve što možemo da planove modernizacije i opremanja OSBiH dovedemo do kraja i da ispoštujemo zahtjeve koji dolaze iz naših OS, bez obzira na različite političke poglede i različita politička mišljenja - poručio je Džaferović.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će i oni koji imaju neke rezerve, ili bar govore da imaju neke rezerve, prestati da to govore i prestati da imaju rezerve, „jer ovo je i u njihovom interesu“.

- Interes BiH je članstvo u NATO-savezu. Članstvo u NATO-u je sigurnost za cijelu BiH. Osim toga, to nije samo sigurnosni i vojni savez, to je i politički i ekonomski savez i može da unaprijedi ekonomiju naše zemlje - kazao je Džaferović, podsjećajući da je BiH donijela sve potrebne odluke za članstvo u NATO-savezu.

Precizirao je kako je i odbrambena reforma realizirana s tim ciljem, te da u Zakonu u odbrani BiH, za koji su svi glasali u Bosni i Hercegovini, u njegovom članu 84. piše - da će Predsjedništvo BiH, PSBiH i Vijeće ministara poduzeti hitne i sve korake kako bi BiH što prije postala članica NATO-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'