Stranačke aktivnosti     | 30.11.2018. 10:10 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA: Potrebno je da u Srbiji i RS-u na ispravan način shvate poruku koju im je poslao Evropski parlament

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju,  podrazumijeva prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka.

Vrijeme je da se zvaničnici Srbije suoče sa istinom i na ispravan način shvate poruku koju im je poslao Evropski parlament, da priznaju da se u Srebrenici desio genocid, te da svojim odlukama i potezima doprinesu da se po ovom pitanju promijeni opći ambijent u Srbiji, a naračito u dijelu tamošnjih medija koji konstantno daju prostor presuđenim ratnim zločincima i osobama koje ih podržavaju, koje falsificiraju istinu, a nerijetko i vrijeđaju žrtve genocida.

Isto očekujemo i od zvaničnika u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su presuđeni ratni zločinci odlikovani, a po Radovanu Karadžiću čak nazvan studentski dom.

SDA je u više navrata upozoravala da nepriznavanje činjenica utvrđenih presudama međunarodnih sudova, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, a u posljednje vrijeme i glorifikacija njihovih počinilaca, ne može doprinijeti vraćanju i izgradnji povjerenja u regiji  i u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, time se   mladim generacijama  šalje užasavajuća poruka da je zločin nad drugima vrijedan nagrade.

SDA se zahvaljuje svim evropskim parlamentarcima koji su glasali za ovaj amandman, a naročito predlagaču amandmana Igoru Šoltesu, što su prepoznali potrebu da se i na ovakav način reagira na poricanje genocida u Srebrenici i njegovu glorifikaciju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom