Bosna i Hercegovina     | 29.11.2018. 18:06 |

Ustavni sud BiH odlučivao o zahtjevima za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te nekoliko prijedloga internih odluka.

Ustavni sud je, između ostalih, u predmetu broj U 18/18 odbio zahtjev Osnovnog suda u Derventi za ocjenu ustavnosti odredbe člana 329. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i člana 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske kojom je predviđena mogućnost drugostepenog suda da ukine presudu u krivičnom postupku usljed pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i da je vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Ustavni sud je zaključio da su osporene odredbe u skladu sa odredbom člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije, zato što propisivanje ovlaštenja žalbenom sudu da u postupku po propisanom pravnom lijeku, nakon ukidanja prvostepene odluke zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, predmet vrati prvostepenom sudu uz uputstva kako da se otklone uočeni propusti, ne predstavlja kršenje principa nepristrasnosti i nezavisnosti suda, ravnopravnosti strana u postupku, niti prava na suđenje u razumnom roku, odnosno prava na pravično suđenje uopćeno.

U predmetu broj U 15/18 Ustavni sud je odlučujući o zahtjevu Borjane Krišto, u vrijeme podnošenja zahtjeva druge zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba člana 20. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine utvrdio da je član 20. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u osporenom dijelu koji glasi: „Pod ovlaštenim službenim osobama smatraju se i stručni saradnici odnosno istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji rade po ovlašćenjima Tužioca“ u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je, između ostalog, utvrdio da spomenuta odredba u osporenom dijelu zadovoljava kriterij „kvaliteta zakona“ u smislu da je u dovoljnoj mjeri precizna, jasna i predvidiva, a zbog čega ne ostavlja prostor za arbitrarno tumačenje i eventualne zloupotrebe, odnosno u skladu je sa principom vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog suda. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!