Ekonomija     | 29.11.2018. 14:09 |

Pešević: Postoji mnogo prostora za uređenje tržišta naftnih derivata u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predsjednik Udruženja „Naftni komitet u BiH“ Srđan Pešević izavio je danas da je BiH jedno kompleksno tržište za rad sa naftnim derivatima, da u našoj zemlji ima gotovo 1.200 benzinskih stanica, kao i da postoji puno prostora za uređenje tog tržišta.

- Tržište u BiH se uređuje, ali smo daleko čak i od zemalja u regionu. U Srbiji se naprimjer primjenjuje koncept markiranja goriva što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. U ovom udruženju i naftnim kompanijama smatramo da bi uvođenje markiranja goriva na nivou BiH u svakom slučaju  dovelo do povećanja prihoda od akciza za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni – kazao je Pešević, dodajući da bi se time uticalo i na smanjenje 'sivog tržišta'.

Po njegovim riječima, činjenica je da u određenim područjima dolazi do disproporcija kada je riječ o cijenama goriva.

- U medijima se u tom smislu često spominje tržište Bijeljine i to je zaista jedno specifično tržište, kao i Brčko Distrikt. Dva su razloga – jedan se odnosi na logističke troškove koji su tamo najmanji jer je u blizini Rafinerija Brod, a sa druge strane tamo postoji najveći broj benzinskih stanica po broju stanovnika. Moje lično mišljenje je da bi poslovanje tih benzinskih stanica trebalo posebno da bude pod lupom nadležnih inspekcijskih organa – kazao je Pešević, komentarišući  informacije koje su ovih dana prenijeli mediji da je gorivo u Sarajevu skuplje za 0,40 KM/l nego u Bijeljini.

Što se tiče sankcija, kakao je dodao Pešević, one su male ili nikakve.

- Nije nam poznato da je neka benzinska stanica u proteklom periodu zatvorena izuzev onih koji su uhvaćeni zbog neizdavanje fisklanih računa, ali i to je mali broj u RS i uglavnom se odnosi na poslovanje u tzv. gastro segmentu, dakle kafić u sklopu benzinske stanice – naveo je Pašević.

Kada je u riječ o  cijeni goriva u BiH u narednom periodu, Pešević smatra da će padati, ali s obzirom na to da se radi o  osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti. Napomenuo je da na cijenu goriva osim cijene barela nafte puno utiču poremećaji na tržištu, te sama konkurencija. Barel jeste bitan, ali nije ključni faktor, istakao je Pašević.

Udruženje "Naftni komitet u BiH" danas je u Sarajevu oraniziralo okrugli sto na kome je bilo govora o tržištu naftnih derivata u BiH, formiranju cijena goriva, sivoj ekonomiji u ovoj oblasti, te konceptu markiranja goriva kao načinu da se otkloni veliki broj problema na tržištu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

FMERI - Cijena plina ostaje ista uprkos povećanju nabavne cijene

EPBiH uputila prijedlog FERK-u za uvođenje novog cjenovnog modela električne energije

Cijene nafte dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'