Ekonomija     | 29.11.2018. 14:13 |

Počinje drugo godišnje istraživanje farmi u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, u prvoj polovini decembra provest će statističko istraživanje iz oblasti poljoprivrede ''Godišnje istraživanje farmi 2018'', na području cijele države.

Drugu po redu anketu će provoditi akreditovani anketari Agencije, Federalnog zavoda za statistiku  i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 10.551 slučajno odabranog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava.

Istovremeno će biti anketirano i 1.658 pravnih subjekata i  preduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte.

Osnovi cilj provođenja ankete je prikupljanje podataka o poljoprivrednoj proizvodnji na poljoprivrednim porodičnim i gazdinstvima pravnih osoba o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj upotrebi. Tokom istraživanja anketari će prikupljati podatke o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočne proizvodnje, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka, potrošnji, bilansu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površinama kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta i međufaznoj potrošnji.

Značaj ove ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou opština.

Budući da se anketa realizuje u skladu s EU regulativama, metodološkim uputstvima, preporukama i objašnjenjima Eurostata, podaci iz poljoprivrede će biti međunarodno uporedivi, a doprinijet će i kvalitetu podataka koji se koriste za ekonomske statistike u poljoprivredi pri izradi bilanci i udjela poljoprivrede u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH (GDP), saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Zbog značaja ankete statističke institucije mole nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim subjektima i preduzetnike za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Anketa - Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom Trumpa i Bidena

Centralna banka BiH - Očekivana inflacija u BiH 2024. godine 5,8 posto

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo