Kultura     | 29.11.2018. 14:46 |

Počela restauracija u Odsjeku za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - U okviru projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu" u toku su radovi u enterijeru Odsjeka za prahistoriju te muzejske institucije, koji je nedostupan javnosti od 1992. godine.

Posebna vrijednost unutrašnje dekoracije ovog paviljona jeste zidno slikarstvo, koje je u veoma lošem stanju, tako da su neophodni radovi na njegovoj restauraciji.

Vrijednost radova iznosi 197.437,50 KM, a nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Po završetku restauracije i nakon instalacije odgovarajućih alata za preventivnu konzervaciju zbirki, Odsjek za prahistoriju moći će se ponovo otvoriti za javnost. Svi navedeni radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe, koja će nakon niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama.

Radovi se provode u okviru projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. 

Projekt u ukupnom iznosu od 1.070.000 KM implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo