Bosna i Hercegovina     | 28.11.2018. 13:47 |

Čeka se urbanistička saglasnost za početak gradnje zgrade Muzeja Ars Aevi

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, novembra (FENA) – Gradsko Vijeće grada Sarajeva donijelo je danas odluku o izradi regulacionog plana „Kvadrant C – Marijin Dvor na kome će se graditi zgrada Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Ono što predstoji je dobijanje dozvole za urbanističku saglasnost, nakon čega će biti stvoreni uslovi za početak gradnje Muzeja.

Također su gradski vijećnici danas na sjednici donijeli i odluku o obrazovanju Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2019. godini, a članovi su: Novka Agić, Benjamin Isović, Hadžan Konjo, Dženana Zlatar, Igor Baroš i Elma Tuzlić. Mandat Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" traje godinu dana.

Donesena je sa određenim izmjenama i dopunama Odluka o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, jer, kako je obrazloženo, postoji veliki broj inicijativa za koje procedura nije okončana duži vremenski period, te je bilo neophodno propisati rokove za postupanje kao i posljedice u slučaju kada podnosilac inicijativa ne postupi u zadanom roku.

Vijećnici su također donijeli Odluku o davanju stana na privremeno korištenje bez naknade Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“, na period od pet godina.

Stan je u vlasništvu Grada Sarajeva i nalazi se u naselju Koševo-Vrtovi sunca, a koristi se za smještaj roditelja koji nisu iz Sarajeva, a čija djeca borave na liječenju od malignih oboljenja u Sarajevu.

Na sjednici je Samir Fazlić položio svečanu zakletvu pred Gradskim vijećem Grada Sarajeva, a vijećnik Vibor Handžić razriješen je dužnosti člana radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradski vijećnici su danas imali priliku informisati se o organizacionim pripremama za Evropski omladinski festival mladih (EYOF) 2019. godine, a direktor tog festivala Senahid Godinjak je kazao da su gotovo sva borilišta na olimpijskim planinama spremna da dočekaju sportiste u svim disciplinama.

Kazao je da je delegacija Evropskog olimpijskog komiteta obišla sve lokacije na kojima će se održavati sprotska takmičenja i zadovoljni su svime što je urađeno, a posebno su zadovoljni smještajem, hranom, transportom, načinom na koji će se pružati sigurnost učesnika,  protokolom, volonterima.

Ono što slijedi je kampanja i promocija EYOF-a. Kampanja poziva može početi u punom kapacitetu jer su dobili sredstva i za taj dio.

Domaćini EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo očekuju više od 3.000 učesnika, takmičare iz više od 48 evropskih zemalja, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je obećao da će EYOF biti do sada najbolje organiziran sportski događaj.

- Mi smo spremni da organizujemo velike događaje. EYOF će probuditi duh olimpijskog Sarajeva – kazao je Skaka i dodao da će građani Sarajeva još jednom pokazati da su najbolji domaćini.

Zaključeno je da je 'Groodvy' (Maskota EYOF 2019.) gotovo spreman da 9. februara 2019.godine dočeka goste EYOF-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 13. marta

Ademović na Kijev Investment Forumu u Briselu: Sarajevo stoji uz Kijev

Ademović i Deljković uputili inicijativu da Grad Sarajevo u budžetu planira sredstva za pomoć Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo