Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 11:47 |

Petero mladih državnih službenika iz BiH odabrano za EU program usavršavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - U sklopu pokretanja nove faze “Programa EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu”, regionalnog programa usavršavanja i razmjene, sutra će u EU Info centru u Sarajevu  biti upriličeno predstavljanje ovog programa.  

Naime, petero mladih državnih službenika iz Bosne i Hercegovine odabrano je za EU program usavršavanja i razmjene, koji finansira EU.

Prisutnima će se tom prilikom obratiti Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Maja Rimac-Bjelobrk, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH.

'Program EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu' uspostavljen je u okviru aktivnosti provedenih nakon Samita o zapadnom Balkanu, održanog u Parizu 2016. godine s ciljem doprinosa napretku procesa pridruživanja i produbljivanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. 

S obzirom na ohrabrujuće rezultate programa, ove godine je za učešće u programu ponovo odabrano 30 državnih službenika iz zemalja zapadnog Balkana, od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine.

Oni će 2. decembra otputovati u Pariz, gdje će pohađati posebno osmišljen kurs za rukovodioce u upravljanju javnim politikama na  univerzitetu Science Po University, nakon čega, u februaru 2019. godine, odlaze na Evropski koledž (College of Europe) u Brižu.

Po završetku programa edukacije, državni službenici će u periodu mart/april 2019. godine učestvovati u regionalnoj razmjeni, te na Regionalnoj konferenciji u maju 2019. godine.

Događaju će prisustvovati i ovogodišnji učesnici programa Adis Palo i Kerim Hodžić iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH,  Liljana Đurić iz Odjela za evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Nejra Sarić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i Tamara Bajkuša iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Projekt finansira Evropska unija, a provodi British Council, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom