Svijet     | 26.11.2018. 14:23 |

Američka policija suzavcem rastjerala migrante s granice

FENA Agencije

TIJUANA, 26. novembra (FENA) - Najmanje 500 migranata pokušalo je ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država suzavcem su zaustavile migrante koji su pokušali prijeći granicu između Meksika i SAD-a.

Promet je u oba smjera bio prekinut nekoliko sati, a područje su cijelo vrijeme nadlijetali američki i meksički helikopteri.

Napetosti su posljednjih dana porasle. Tisuće migranata iz Srednje Amerike pristižu u Tijuanu, a policija rastjeruje nezadovoljno stanovništvo koje sudjeluje u prosvjedima.

"Ovdje sam više od 20 godina, ali nikada nisam vidio ovako napetu situaciju - kao da smo u ratnoj zoni. Tisuće ljudi iz zemalja Srednje Amerike nadaju se prelasku granice, a s obzirom na to da ne ide - pokušavaju ilegalno'', izjavio je Luis Enrique Mateo iz Tijuane.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa, bježeći od siromaštva i nasilja, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim američkim pograničnim mjerama.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako su mnogi migranti iz Hondurasa koji se pokušavaju domoći SAD-a „hladnokrvni kriminalci“ te da će ako je potrebno trajno zatvoriti američku granicu.

"Meksiko bi migrante koji mašu zastavama, među kojima su mnogi hladnokrvni ubojice trebao deportirati u zemlje iz kojih dolaze. Pošaljite ih kući avionom, busom ili kako god želite, ali oni - 'ne dolaze u SAD'. Ako treba, trajno ćemo zatvoriti granicu. Članovi Kongresa, financirajte gradnju zida", napisao je Trump na društvenim mrežama, prenose agencije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta