Najave     | 26.11.2018. 11:51 |

Borovac na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.novembra (FENA) – Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sutra će u Parizu na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa prezentirati značajan napredak koji je ostvaren u Bosni i Hercegovini u okviru tog zajedničkog programa Bosne i Hercegovine, Hrvatske,  Srbije i Crne Gore.

Do sada su Bosni i Hecegovini odobrena sredstva u iznosu od 146 miliona KM za provedbu šest potprojekata, od čega donatorska novčana kontribucija iznosi 124 miliona KM, a nenovčano učešće Bosne i Hercegovine 22 miliona KM, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Zahvaljujući osiguranim sredstvima, 'krov nad glavom' dobit će 3.192 korisničke porodice odnosno više od 10.000 izbjeglica iz BiH i interno raseljene osoba u BiH. Do danas je završena izgradnja 587 objekta sa ukupno 776 stambenih jedinica, a u toku je obnova i izgradnja 781 stambene jedinice – saopćeno je.

U toku su i projektiranje, odnosno tenderske procedure za izvođenje radova za 1.172 stambene jedinice.

Projekt se provodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji, a predviđa se uključivanje još više od 30 općina i gradova. Rok za implementaciju Regionalnog stambenog pograma je juni 2021. godine.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Hurtić: Spremni smo u punom kapacitetu pomoći našoj braći koja su stigla iz Palestine (VIDEO)

Potpisan ugovor za realizaciju projekta 'Diaspora Knowledge Mobility Project' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo