Bosna i Hercegovina     | 25.11.2018. 17:23 |

Kardinal Puljić predvodio misu na svetkovinu Krista Kralja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. studenoga (FENA) - U posljednju nedjelju kroz crkvenu godinu, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na početku propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da je svetkovinu Krista Kralja uveo papa Pio XI. godine 1925., i to nekoliko godina nakon strašnog Prvog svjetskog rata koji je odnio više od deset milijuna života i iza sebe ostavio oko dvadeset milijuna ranjenih i brojne druge posljedice.

Istaknuo je da je papa Pio XI. uvođenjem ove svetkovine htio pokazati tko je pravi Kralj. Dodao je da to „nisu oni koji ratuju, ubijaju i gospodare nad drugima nego Onaj koji je došao donijeti mir, spasenje, otkupljenje i oslobođenje.

„Krist je došao u ovaj svijet da donese poruku spasenja i istine. Proslavom ove svetkovine želimo postati svjesni: svi ovi kraljevi vladaju, uništavaju, progone, zatvaraju pljačkaju, a Krist oslobađa i čovjeku donosi unutarnju slobodu od grijeha i raznih zarobljenosti“, kazao je kardinal Puljić.

„Tolike ljudske pravde znaju biti nepravde, a Isusova pravda je u ljubavi“, kazao je kardinal Puljić ističući da Krist Kralj nastupa skromno za razliku od bahatih nastupa brojnih zemaljskih vladara.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić pojasnio je da se svetkovina Krista Kralja nalazi na kraju liturgijske godine koja ima za svrhu proživljavanje djela spasenja odnosno „da što bolje upoznamo Krista, usvojimo njegovu riječ i što hrabrije ga slijedimo“.

Tijekom svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, prenosi KTA. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Apostolski nuncij Chullikatt predvodio euharistijsko slavlje na Novu godinu u sarajevskoj katedrali

Kardinal Puljić posjetio Središnjicu Caritasa BiH

Susret kardinala Puljića i premijera Plenkovića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!