Bosna i Hercegovina     | 24.11.2018. 13:51 |

Uručene nagrade autorima najboljih kratkih priča na konkursu lista 'Oslobođenje'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Autorima najboljih kratkih priča ovogodišnjeg konkursa dnevnog lista 'Oslobođenje' danas su, u Klubu 1 u Sarajevu, uručene nagrade.

Ranije je objavljeno da je prvu nagradu osvojila Emina Elezović (1.500 KM), drugu Enesa Mahmić (1.000 KM), a treću Ernad Osmić (500 KM), dok je nagradu publike dobio rad Vanje Šunjić. Plakete nagrađenim autorima uručio je Edin Salčinović, urednik kulture lista 'Oslobođenje'.

Glavna i odgovorna urednica 'Oslobođenja' Vildana Selimbegović kazala je da već petu godinu organiziraju taj konkurs, u namjeri da afirmiraju mlade autore i vrate kratke priče u novinu.

- 'Oslobođenje' je oduvijek bila i ostala novina koja je kulturi davala mnogo prostora. Podsjetimo, prvi glavni i odgovorni urednik 'Oslobođenja' bio je Rodoljub Čolaković, u četvrtom broju za 'Oslobođenje' je pisao Skender Kulenović. Na našim stranicama pisala su velika imena književnosti kako bivše Jugoslavije, tako i BiH. Istina, ove godine na konkursu smo imali nešto manji odziv autora. Brine me što je twitter forma i 140 znakova Donalda Trumpa danas popularnija nego kratka novinska priča. Ipak, vjerujemo da i dalje ima smisla raditi na promociji mladih pisaca, ali i svih onih koji svojim stavovima pisanom riječju žele utjecati na svijet koji nas okružuje - rekla je Selimbegović.

Radove je ocjenjivao žiri u sastavu Kristina Ljevak (predsjednica), te Marko Tomaš i Dario Bevanda (članovi).

Predsjednica žirija Kristina Ljevak kaže da su uživali čitajući pristigle rukopise.

- Konkurs je i ove godine bio anoniman, a tema slobodna. Odluku o tri najbolja rada donijeli smo jednoglasno. Iako savremene informacione tehnologije uzimaju guše klasične i književne načine izražavanja, veoma je važno da i dalje svi zajedno njegujemo književnu kulturu, a jedan od načina je svakako i konkurs 'Oslobođenja' - izjavila je.

Nagrađeni mladi autori smatraju da se u promociju književnosti, te kulture i umjetnosti općenito mora uključiti cijela društvena zajednica.

- Čini mi se da su kultura i umjetnost protjerani iz većine medija, osim iz dnevne štampe. Raduje me da 'Oslobođenje', uprkos trendovima komercijalizacije medija, ostaje vjerno tradiciji i istrajava u njegovanju književnosti i kulture - rekao je nagrađeni Ernad Osmić, saopćio je organizator konkursa.

Nagrađena priča 'Suncokret među maslačcima', prva je priča Vanje Šunjić. Autorica priznaje da ju je pisala, kako kaže, drhtavom rukom, ali da joj je nagrada publike podstrek da nastavi pisati i baviti se književnošću.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta