Bosna i Hercegovina     | 24.11.2018. 10:55 |

Extra muros nagrada-Nad-egzistencijalizam Anura Hadžiomerspahića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih savremenih bh. umjetnika i dizajnera.

U pitanju je slika A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives (2014), koju Pravo Ljudski dodjeljuje u saradnji s kreativnim timom Ideologija i muzejom Ars Aevi.

A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives rad je iz ciklusa Fake Art II.

Naslovi iz tog ciklusa rađeni su tehnikom digitalne foto-manipulacije, da bi u konačnici izgledali kao ulje na platnu. Međutim, iako su često ironičan komentar na savremenu umjetnost, radovi iz ciklusa Fake Art nisu lažni ni po jednom kriteriju.

Umjetnost Anura Hadžiomerspahića je u punom smislu angažirana, zamišljena i kreirana da bude integrirana u društvenu stvarnost i da na nju aktivno utječe.

- Baš kao i Pravo Ljudski. Nije stoga slučajno što je to umjetnost koja kao svoja osnovna sredstva koristi simplifikaciju, očuđenje i hiperbolu. Anur nastoji da se što izravnije obraća publici. Teme njegovih radova su prizori iz (lokalne) svakodnevnice, izvedeni do stupnja apsurda. Ta bi se tematska tendencija u Anurovom radu mogla okarakterizirati kao nad-egzistencijalizam - kao egzistencijalistička istraživanja u maniru nadrealizma. Bilo da tematizira zavisnost o tehnologiji, socijalnu otuđenost ili ekonomsku i političku porobljenost, on ih ogoljuje do dimenzije šokantne jasnoće. Spoznaje do kojih dolazimo nisu optimistične… A Safe and Secure Way to Store and Organize Your spada u niz radova koji su, osim jednostavnosti, bogati i dimenzijama višesmislenosti – navodi u saopćenju za javnost Pravo Ljudski Film Festival.

Za extra muros nagradu natječe se osam umjetničkih dokumentarnih filmova iz  čitavog svijeta. O dodijeli extra muros nagrade A Safe and Secure Way to Store and Organize Your će odlučivati žiri u sastavu Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michał Mądracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španija). Nagrada se dodjeljuje novim autorima i autoricama kojima je to prvi ili drugi film.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom