Bosna i Hercegovina     | 24.11.2018. 10:11 |

Nezavisni blok: Institucije BiH moraju stati u zaštitu bh. proizvođača na Kosovu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Nezavisni blok danas je saopćio, povodom jednostrane odluke Kosova o uvođenju carina na bh. proizvode, da se politički sukob Prištine i Beograda oko članstva Kosova u Interpolu prenio na ekonomsku liniju fronta, te je BiH potpuno neopravdano 'zakačila' odluka o uvođenju 100 posto carina na proizvode, što je težak udarac za naš izvoz.

- Bosna i Hercegovina nije nikada zauzela neprijateljski stav prema Kosovu, uvijek smo nastojali pronaći snage za iskorak, unatoč kompleksnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, te složenom procesu odlučivanja po ovom pitanju. Nisu građani BiH zaslužili vize, kao što nisu ni naši proizvođači zaslužili ovakav populistički napad Haradinaja i Tačija - istakli su iz Nezavisnog bloka.

Navedeno je da BiH izvozi 106 miliona KM na tržište Kosova, te da je to posebno važno tržište za našu prehrambenu industriju, metalnu industriju, važne za radna mjesta u oba bh. entiteta.

- Pozivamo članove Predsjedništva da na trenutak zaborave podjele i izađu sa zajedničkim stavom. Pokažimo da smo država koja stoji iza svojih privrednika i realnog sektora koji je hrani. Vrijeme je za reakciju, a ne za stalne svađe, podvale i skretanje sa životnih pitanja građana. Nezavisni blok upravo i želi da nove vlasti insistiraju na boljem životu građana i zaštiti naše privrede - zaključuju iz Nezavisnog bloka.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo