FENA biznis

BBI banka ponosni partner književne nagrade '25. novembar'

Saopćenje, Foto/BBI banka

Akademik Abdulahu Sidranu dobitnik je ovogodišnje nagrade „25 novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti. Nagradu, je utemeljio sedmični časopis "Stav“, a žiri u sastavu: Fahrudin Rizvanbegović, predsjednik žirija i članovi Almir Bašović, Dijana Hadžizukić, Sanjin Kodrić, Sead Šemsović i Filip Mursel Begović jednoglasno su odlučili da ovogodišnju nagradu dodijele akademiku Sidranu.

Bosna Bank International ponosni je partner ovog projekta putem kojeg se promoviraju društvene i kulturne vrijednosti naše zemlje. Na svečanosti upriličenoj 23. novembra u gradskoj Vijećnici u Sarajevu nagradu, plaketu i novačani ček Sidranu su uručili prof. Rizvanbegović i Emir Čehajić, član Uprave BBI banke.

„Od svog osnivanja, 2000. godine, pa do danas BBI banka nastoji podržati sve kapitalne projekte kojima je cilj afirmiranje pozitivnih ekonomskih, društvenih i kulturnih vrijednosti naše zemlje. Nastojimo uočiti  takve projekte i podržati ih kako bi bili dijelom pozitivnih trendova u našem društvu i gradili svijetlu budućnost za buduće za generacije koje dolaze. Iako je naše primarno područje djelovanja ekonomija smatramo da su kulturna dostignuća iznimno važna, te ih nastojimo afirmirati kao jedan od važnih stubova progresa našeg društva. Stoga je BBI banka u ovaj projekat uključena od samog početka“, izjavio je Čehajić.

Abdulah Sidran je bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, prozaist i romansijer, putopisac, publicist i esejist. Jedan je od ključnih, temeljnih autora savremene književnosti u Bosni i Hercegovini, kao i autor cijenjen u međunarodnim okvirima.

Prvi laureat, 2016. godine, bio je Dževad Karahasan, a 2017. godine nagradu je dobio Irfan Horozović. Visoki pokrovitelji ovogodišnje dodjele nagrade su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, partner projekta je Bosna Bank International (BBI),a suorganizator JP "Sarajevo",.


Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Trg djece Sarajeva bb, 71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 275 221
Fax: +387 33 203 122
Email: alma.redzepagic[at]bbi.ba
Web: www.bbi.ba
Facebook: www.facebook.com/bbibanka

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.