Kultura     | 23.11.2018. 15:53 |

Predavanje posvećeno životu i djelu Ivana Sergejeviča Turgenjeva

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Drugog dana manifestacije 'Dani Turgenjeva u Sarajevu' na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličeno je predavanje posvećeno životu i djelu Ivana Sergejeviču Turgenjeva.

Docentica Adijata Ibrišimović Šabić na Odsjeku za slavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta UNSA kaže da se zapravo o Turgenjevu govori kao o romanopiscu, a on je i izvanredan pripovjedač.   

- Njegove pripovijetke su remek djela pripovjednog žanra. Međutim, manje se posvećuje pažnje pjesmama u prozi i njegovim dramskim djelima - naglasila je u izjavi za Fenu.   

Prvi zamjenik direktora ruskog Državnog muzeja 'Puškin' Vladimir Polyanskiy podsjeća da je veliki ruski pisac Turgenjev most između ruske i zapadnoevropske literature i kulture.

- Turgenjev je imao veliko znanje, govorio je nekoliko evropskih jezika, prevodio mnoga ruska djela i prezentirao ih u državama zapadne Evrope. Zahvaljujući tome, stanovnici Evrope mogli su se informirati o značajnim djelima ruske literature ne samo u originalu (na ruskom jeziku), nego i na svojim maternjim jezicima - kazao je. Neki od pisaca koje je Turgenjev prezentirao Evropi bili su Gogolj i Tolstoj.            

Da bi dodatno istaknuo značaj stvaralaštva Turgenjeva izdvojio je podatak da je njegova zbirka priča "Lovčevi zapisi" (1852.), samo za autorova života imala 120 izdanja, a prevedena je na mnoge svjetske jezike.   

U okviru manifestacije 'Dani Turgenjeva u Sarajevu' postavljena je i izložba posvećena sjećanju na tog stvaraoca. Postavka putem slika, u vlasništvu ruskog Državnog muzeja 'Puškin' i panoa svjedoči o događajima, suvremenicima i crticama iz života istaknutog ruskog književnika. Bosanskohercegovački doprinos toj izložbi su četiri postera na kojima se vide fotografije s predstava iz 1947. godine, kad je djelo Turgenjeva posljednji put bilo prikazano u Narodnom pozorištu u Sarajevu.   

Manifestacija 'Dani Turgenjeva u Sarajevu' upriličena je u okviru obilježavanja 200 godina od rođenja tog velikog ruskog klasika, a u skladu s odlukom Glavne konferencije UNESCO-a obilježava se i u cijelom svijetu.

Organizatori manifestacije 'Dani Turgenjeva u Sarajevu' su Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Ruska humanitarna misija za Balkan, Institut za književnost i kulturološke studije Centar NIRSA Filozofskog fakulteta USA i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Ivan Sergejevič Turgenjev (1818-1883.) velikan je ruske književnosti, čije se djelo 'Očevi i djeca' smatra jednim od najvažnijih romana u 19. stoljeću. Turgenjev je rođen u Orelu u Centralnoj Rusiji, a obrazovan je u Petrogradu i Berlinu. Njegovo prvo izdano djelo, duga poema Paraša (1843.) dobro je primljeno od književnih kritičara. Kroz naredne godine, izdanja njegovih kratkih priča osigurale su Turgenjevu posebno mjesto u ruskoj književnosti. Bio je pristaša grupe intelektualaca znanih kao Zapadnjaci, koji su nastojali da se ruski narod ugleda na razvijene evropske kulture i njihov način života. Turgenjev je pisao drame, priče, romane i ne-fikcijske crteže, među kojima i zbirku priča "Lovčevi zapisi" (1852.), dramu "Mjesec dana na selu" (1850.), kratki roman "Prva ljubav" (1860.) i "Bujice proljeća" (1872.), kao i romane "Na Badnjak" (1860.) i "Dim"...

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Nikšić povodom Dana bijelih traka: Naša dužnost je da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju

Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo