Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 10:56 |

Vijeće - Izmijeniti i dopuniti Zakon o pravima nacionalnih manjina u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine zaključeno je da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o pravima nacionalnih manjina u BiH, posebno u oblastima predstavljanja i zastupanja nacionalnih manjina, identifikacije prava pripadnika nacionalih manjina, kao i financiranja nacionalnih manjina.

Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH, koja je održana u Tuzli, prethodno je razmatrano mišljenje prof. dr. Reinera Hofmanna o Zakonu o pravima nacionalnih manjina u BiH. Cilj tog mišljenja jeste da se pronađu najbolja rješenja i najprikladnije prakse u BiH za neka od pitanja koja su navedena kao problematična u provođenju važećeg Zakona. S tim u svezi, prof. Hofmann dao je mišljenje na postojeće zakonsko rješenje o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama u BiH, te u njemu naveo i uporednu analizu regionalnog pravnog okvira koji se bavi zaštitom nacionalnih manjina.

Primljen je k znanju dopis Vijeća nacionalnih manjina BiH, koji će biti upućen Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Domu naroda PSBiH i Zajedničkom povjerenstvu za ljudska prava PSBiH. U dopisu se apelira na zastupnike i izaslanike u PSBiH da, u mandatnom razdoblju 2018. – 2022., isprave uočene propuste koji se odnose na prava nacionalnih manjina, pokažu više razumijevanja za probleme s kojima se susreću pripadnici nacionalnih manjina u BiH, te ostvare bolju i aktivniju suradnju sa Vijećem nacionalnih manjina BiH.

Primljena je k znanju Informacija o planiranom posjetu Republici Mađarskoj, kao i Informacija o drugom zajedničkom sastanku svih vijeća nacionalnih manjina BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'