Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 10:57 |

Magazinović: Uključiti Tužilaštvo u 'slučaj kršenja Pravilnika o ishrani u OS'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratska partije BiH (SDPBiH) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović ponovno je reagirao "povodom kršenja 'Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru' i (ne)ispravnosti prehrambenih artikala, te informacije o tome da se vrši pritisak na uposlenike koji rade na prijemu hrane, a koji sumnjaju u njenu ispravnost".

U vezi s tim obratio se ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, uz upit o tome ko su dobavljači hrane, koju vrstu hrane dostavljaju i koje su cijene artikala?, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Magazinović, koji se i ranije bavio problemima pripadnika Oružanih snaga BiH, navodi da se "Pravilnikom o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru“ regulišu vrste obroka, poluobroka, dopuna u hrani, planiranje, organizacija i upravljanje ishranom pripadnika OSBiH, te da je osnovni cilj Pravilnika da osigura visok nivo kvaliteta ishrane i zaštite života i zdravlja pripadnika Oružanih snaga.

- Međutim, sve su češće pritužbe profesionalnih vojnih lica o lošoj i nekvalitetnoj ishrani, žalbe na konstantno konzumiranje konzervirane hrane, te tvrdnje da danima za doručak, ručak i večeru jedu jednoličnu konzerviranu hranu. Vojnim licima koji su na straži se, također, isporučuje konzervirana hrana. Vrlo često se dešava da vojnici umjesto povrća i salate dobiju konzervirano povrće i salatu. Licima koja rade na delaboriranju ubojitih sredstava ne isporučuju se redovno dopune u vidu mlijeka i jogurta, a koje su pravilnikom jasno propisane - navodi Magazinović.

On dalje navodi da se vojnicima koji rade na terenu, vrlo često i u ekstremno lošim uslovima odbija naknada za topli obrok, jer se pretpostavlja da će dobiti adekvatnu hranu. "Međutim, njen kvalitet je loš te su oni prisiljeni kupovati hranu, čime se pripadnici OSBiH izlažu dodatnom trošku".

- Da se Pravilnik o ishrani u OSBiH krši i uskraćuju prava profesionalnim vojnim licima jasno je i iz izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika u kome ukazuje na konstantno konzumiranje konzervirane hrane, jednolične obroke, nedostatak mesa, mlijeka, voća i povrća, te da se prehrambeni artikli ne isporučuju kontinuirano, a sistem javnih nabavki ne funkcioniše - navodi se u saopćenju.

Stoga, Magazinović ukazuje na složenost poslova koje obavljaju vojna lica i na važnost uloge OSBiH, te da problem neadekvatne ishrane i kršenja propisa postaje time veći i značajniji, a da sancionisanje odgovornih postaje prioritet, kao i preduzimanje svih pravnih mjera radi utvrđivanja odgovornosti.

On smatra da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti i Tužilaštvo.

Magazinović je najavio da će i u ovom mandatnom periodu nastaviti zalaganje za bolji položaj zaposlenih u Oružanim snagama BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana