Kultura     | 22.11.2018. 20:21 |

U Sarajevu otvorena izložba 'Sjećanje na Ivana Sergejeviča Turgenjeva'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Izložba „Sjećanje na Ivana Sergejeviča Turgenjeva“, upriličena u povodu obilježavanja 200 godina od rođenja ovog velikog ruskog klasika, otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Postavka putem slika, u vlasništvu ruskog Državnog muzeja „Puškin“, i panoa svjedoči o događajima, savremenicima i crticama iz života istaknutog ruskog književnika.

Sudionike događaja pozdravio je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, podsjećajući da se radi o godišnjici koja se u skladu s odlukom Glavne konferencije UNESCO-a obilježava u cijelom svijetu.

Prisjećajući se Turgenjeva, odnosno njegove ličnosti i djela, Ivancov je kazao kako se radi o izuzetno talentiranom stvaraocu - majstoru riječi, koji je poznavao sve velike ljude iz razdoblja u kojem je djelovao.

Naglasio je da stvaralaštvo Turgenjeva ne pripada samo Rusiji, nego da predstavlja svjetsko naslijeđe koje svjedoči o velikom utjecaju na ljude, njihove osjećaje i doživljaje, kao i o  istinskim i vječitim vrijednostima.      

U povodu otvaranja izložbe u čast velikana pisane riječi, sudionicima događaja obratili su se zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić i prvi zamjenik direktora ruskog Državnog muzeja „Puškin“ Vladimir Poljanskij, te predstavnik Ruske humanitarne misije Ilija Tjapkov i dekan Filozofskog fakulteta UNSA dr. Muhamed Dželilović, istaknuvši kako se radi o čovjeku koji je vlastitim djelom integrirao sve ljude koji vole i slave umjetnost.

Kako je rečeno, zbog otvorenosti spram različitih kultura, Turgenjeva zovu ruskim Evropejcem, koga prepoznaju po univerzalnim porukama, bezvremenim i uvijek i iznova živim, a koje nas obavezuju na povratak njegovom izuzetnom književnom opusu i revaloriziranje vrijednosti koje je nesebično zastupao i promovirao.

U sklopu manifestacije „Dani Turgenjeva u Sarajevu“, izložba, posvećena sjećanju na tog plodnog stvaraoca, upriličena je u organizaciji Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Ruske humanitarne misije za Balkan, Instituta za književnost i kulturološke studije Centra NIRSA Filozofskog fakulteta USA i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba će biti otvorena do 27. novembra, a za petak, 23. novembar, u sklopu iste manifestacije planirano je predavanje posvećeno djelu Turgenjeva i recepciji njegovog stvaralaštva u BiH.

Ivan Sergejevič Turgenjev (1818-1883.) je velikan ruske književnosti, čije se djelo „Očevi i djeca“ smatra se jednim od najvažnijih romana u 19. stoljeću. Turgenjev je rođen u Orelu u Centralnoj Rusiji, a obrazovan je u Petrogradu i Berlinu. Njegovo prvo izdano djelo, duga poema Paraša (1843.) dobro je primljeno od književnih kritičara. Kroz naredne godine, izdanja njegovih kratkih priča osigurale su Turgenjevu posebno mjesto u ruskoj književnosti. Bio je pristaša grupe intelektualaca znanih kao Zapadnjaci, koji su nastojali da se ruski narod ugleda na razvijene evropske kulture i njihov način života. Turgenjev je pisao drame, priče, romane i ne-fikcijske crteže, među kojima i zbirku priča "Lovčevi zapisi" (1852.), dramu "Mjesec dana na selu" (1850.), kratki roman "Prva ljubav" (1860.) i "Bujice proljeća" (1872.), kao i romane "Na Badnjak" (1860.) i "Dim"...

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Nikšić povodom Dana bijelih traka: Naša dužnost je da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju

Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo