Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 15:35 |

Mektić: Fokusirani smo na rješavanje pitanja objekata za smještaj migranata

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je, nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojena Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH, da su se u posljednje vrijeme fokusirali na to da riješe pitanje objekata za smještaj migranata, s obzirom da dolazi hladno vrijeme i da se ne može boraviti vani, pod improviziranim šatorima.

Po njegovim riječima, posebno su tu fokusirali grupu migranata koja se smjestila na području Velike Kladuše, u mjestu Trnova, gdje su boravili u vrlo lošim uslovima i ne mogu podnijeti ovako hladno vrijeme na tom mjestu.

- U dogovoru s Međunarodnom organizacijom za migracije smo odredili lokaciju, a oni će to podržati s obzirom da implementiraju finansijska sredstva za to, pronašli objekat privatnog preduzeća „Miral“ na prostoru Velike Kladuše, opremili ga i taj će objekat biti stavljen u funkciju - naveo je Mektić.         

Mislim, dodao je on, da su ti ljudi već premješteni u taj objekat, „tako da za sve migrante koji se trenutno nalaze u BiH imamo sada kapacitete da ih smjestimo u zadovoljavajuće objekte“.

Ministar Mektić kaže da se ne povećava broj migranata, te da je čak u nekom ne baš osjetnom padu i da se smanjuje broj.

Po njegovim riječima, ništa se spektakularno ne dešava na cjelokupnoj balkanskoj ruti. Njihova namjera nije da ostanu u BiH, već da idu dalje prema EU.

- Prema našim podacima ima ih ukupno oko 3.500 u BiH - kazao je Mektić.

Istaknuo je da nadležne institucije stalno vode računa o tome da u tim migrantskim tokovima može da se nađe i određen broj bezbjednosno interesantnih osoba koje se na neki način mogu dovesti u vezu da li sa terorizmom, organiziranim kriminalom i nekim drugim bezbjednosnim događajima.

Pojasnio je da te osobe, za koje postoji određena indicija ili sumnja, izdvajaju, stavljaju ih u Imigracioni centar, određuju im mjeru detencije, zabrane kretanje i u međuvremenu vrše određene provjere, kako bi došli do stvarnog identiteta tih osoba i kako bi provjerili o kakvim se osobama radi.

- Registrovali smo jedan broj tih osoba, one se nalaze u detenciji, a mi radimo ovaj drugi dio operativnog posla. Ako ih identifikujemo kao stvarnu prijetnju sa bezbjednosnih aspekata, oni će biti udaljeni iz BiH - pojasnio je ministar Mektić.   

Na novinarsku konstataciju da se pominje broj od 12 takvih osoba, Mektić je istaknuo da je to broj za koji sumnjaju.

- Nalaze se sada u detenciji i preduzimaju se sve operativne mjere i radnje na utvrđivanju njihovog identiteta i eventualne povezanosti sa raznim bezbjednosnim izazovima - kazao je Mektić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo