Ekonomija     | 22.11.2018. 11:33 |

Aćimović: Bh. izvoznici ponovo ugroženi, potreban hitni sastanak

FENA Saopćenje

 

 SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Kosovo je uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH, uvelo bh. izvoznike u novu krizu , a najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa, ocijenio je potpredsjednik SDPBiH Draško Aćimović.

- Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH, kao što se to desilo i nakon dešavanja s turskom lirom. Bez obzira na to da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može vise izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima, da bi se hitno pokrenuli procesi i osiguralo kvalitetno funkcionisanje države - rekao je Aćimović.

Naglasio je da je BiH  sa Kosovom ima veći izvoz od uvoza osam puta i da je  to je jedan od rijetkih suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni. 

 - Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH, nije bilo nikakve reakcije od  vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti. Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u vanjskotrgovinskom balansu, što će  uticati i na BDP - kazao je Aćimović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'