Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 11:51 |

Zastupnici Skupštine HNK položili zakletvu, o rukovodstvu u decembru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 23. novembra (FENA) - Svečanom zakletvom i potpisivanjem uvjerenja o prihvatanju mandata zastupnika novog saziva, u petak je u Mostaru počelo konstituisanje Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

U novom sazivu Skupštine HNK, u kojem je 30 zastupnika, od kojih čak 14 žena, koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH imat će 13 zastupnika (Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić), SDA će imati osam zastupnika (Šerif Špago, Irma Memidžan, Ajdin Teletović, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić), a SDP BiH tri (Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Ismet Lulić).

U skupštinskim klupama su i dva zastupnika iz Hrvatskog zajedništva (Marija Bešker i Ivan Odak), dva iz SBB-a (Kenan Memić i Nermin Vrtić), jedan iz DF-a (Selma Drljević) i jedan iz HRS-a (Slaven Raguž).

Predsjednika Skupštine HNK iz prethodnog saziva Šerif Špago, koji je vodio današnju sjednicu, kazao je kako je dogovoreno da nastavak konstituirajuće sjednice, na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo, bude održan 3. decembra, a do tada bi se, kako je dodao, trebali konstituisati i klubovi naroda zastupnika.

Govoreći o izboru rukovodstva Skupštine, Špago je u izjavi za novinare kazao kako je u HNK "čista situacija" te da će, u odnosu na broj poslanika, HDZ BiH i SDA vjerovatno predložiti kandidate za predsjedavajućeg, odnosno zamjenike predsjedavajućeg Skupštine.

- Imajući u vidu da treba dogovoriti neke osnovne principe nove skupštinske većine na nivou političkih stranaka, vjerovatno će se nakon dogovora tih principa dogovoriti i ovaj dio vezan za rukovodstvo Skupštine - ocijenio je Špago.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština HNK u ponedjeljak o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti

Martinović: Moralo je biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri

Skupština HNK danas o prijedlozima zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana