Svijet     | 21.11.2018. 16:36 |

Iran pohvalio evropske napore na spašavanju nuklearnog sporazuma

FENA Internet

TEHERAN,  21. novembra (FENA) - Iran je u srijedu pohvalio evropske napore na održavanju poslovnih veza s Teheranom, pozivajući se na "konstruktivne sastanke" s britanskim i francuskim zvaničnicima u Teheranu ove sedmice posvećene uspostavi puta za nedolarsku trgovinu. 

Zvaničnici iranskog ministarstva vanjskih poslova izrazili su veća nadanja u tu inicijativu, dan nakon što je ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif izrazio sumnju u nju, rekavši da evropske sile imaju problema oko uspostave trgovinskg mehanizma "Vozilo za posebnu namjenu" (SPV).

Evropski diplomati saopćili su u prošloj sedmici da su britanski, francuski i njemački napori na uspostavi SPV u posrtanju jer nijedna članica EU nije izrazila spremnost za njegovo prihvatanje iz straha da će njene banke biti metom američkih sankcija, uključujuči i zabranu nastupa na američkom tržištu.

U maju je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma iz 2015. svjetskih sila s Iranom, na osnovu koga je Teheran ukinuo program obogaćivanja urana u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija. Trump je otada ponovo uveo američke sankcije koje imaju za cilj iranski izvoz nafte.

Tri velike evropske sile i EU kao cjelina potvrdii su predanost nuklearnom sporazumu, kao i Rusija i Kina. Iran je upozorio da bi mogao odustati od sporazuma ukoliko se ne očuvaju ekonomske povlastice Teheranu.

- Imali smo konstruktivne sastanke s britaanskim i francuskim zvaničnicima i nuklearnim pregovaračima jučer i danas - navodi zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi u današnjem tweetu, misleći na posjetu Teheranu britanskog ministra vanjskih poslova Jeremy Hunta.

Francuska delegacija danas je također u posjeti Teheranu kako bi se sastala s Araqchijem, javila je novinska agencija Fars.

- Evropska unija i tri evropske zemlje još su odlučne da spasu JCPOA (nuklearni sporazum). Nove inicijative su pokrenute za  SPV - kazao je Araqchi.

SPV je mehanizam koji bi mogao realizirati razmjenu iranske nafte i gasa i evropskih roba u praktičnom aranžmanu robne razmjene koji bi zaobišao američke sankcije koje su zasnovane na globalnom korištenju dolara u naftnim transakcijama.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da Iran nije odustao od nada u SPV, i negirao je izvještaje da se Teheran priprema da napusti nuklearni sporazum. 

- Još nismo u stanju da finaliziramo pitanje (SPV) koje bi uredilo iransku nabavku osnovnih roba i poslovanje s malim i srednjim preduzećima - navela je novinska agencija Isna riječi portparola Bahrama Qasemija.

- Mi, međutim, još nismo u poziciji da budemo potpuno razočarani Evropskom unijom - kazao je Qasemi.

 Američki posebni izaslanik za Iran upozorio je prošle sedmice da će evropske banke i firme koje budu učestvovale u realizaciji SPV biti u riziku od novih američkih sankcija, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kanaani: Iran potvrđuje privrženost međunarodnom pravu, protivi se regionalnim tenzijama

SAD neće učestvovati u izraelskoj odmazdi protiv Irana

Plenković osudio iranski napad, Milanović smatra da se RH treba držati po strani

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!