Ekonomija     | 21.11.2018. 13:59 |

Jedinstveni registar računa firmi u FBiH alat protiv utaje poreza i korupcije

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Uspostava Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u FBiH pomoći će u borbi protiv utaje poreza i borbi protiv korupcije, istaknuto je danas na obilježavanju uspostave registra u Sarajevu.

Direktor Finansijsko-informatičke agencije Esad Mahmutović pojasnio je da je tim registrom povezano 19 banaka s područja FBiH u relanom vremenu, te se njime evidentiraju sve promjene na računima poslovnih subjekata. 

- Više se ne može dešavati da firma kojoj su blokirani računi otvara nove račune, te je ustanovljen princip glavnog računa putem kojeg se vrši sva prinudna naplata - rekao je Mahmutović.

Precizirao je da je, kada su preuzimali račune, od oko 201.000 njih 97.000 imalo neku manjkavost, a sada je riječ o nekoliko hiljada manjkavih računa i krajnji cilj je da svi računi budu u skladu sa zakonom.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da USAID već godinama sarađuje s vlastma FBiH na povećanju javnih prihoda, jer su neophodni za finansiranje škola, bolnica i drugih službi, ali na način koji povećava transparentnost i sputava korupciju.

- Nadamo se da će Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH biti dobar alat za pravosudne institucije i porezne uprave kako bi povećale javne prihode na način koji osigurava da se svi pridržavaju zakona - kazao je Duffy.

Naglasio je da imaju obavezu prema građanima da sva prikupljena sredstva budu efikasno iskorištena i da se poslovni subjekti tretiraju pošteno. 

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH pušten je u rad u junu 2017., a sistem je smješten u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). USAID je kroz Projekt reforme fiskalnog sektora u saradnji sa FIA-om razvio i implementirao softversko rješenje za spomenuti registar, te donirao i potrebni hardver.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Delić potpisao Memorandum s FIA-om o ustupanju podataka ove agencije

FIA - Blagovremeno podnijeti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka

FIA i FBA potpisale Memorandum o saradnji u segmentu pristupa podacima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo