Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 12:56 |

Novoizabrani zastupnici preuzeli mandate u Skupštini USK-a

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. novembra (FENA) - Nakon što je 28 novoizabranih zastupnika položilo zakletvu i preuzelo certifikate, konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) je prekinuta.

-Jedan od razloga prekida današnje sjednice je taj što od Centralne izborne komisije (CIK) BiH čekamo dokument o popuni Doma naroda. Također, imamo i informaciju da su gradonačelnici Bihaća i Cazina odustali od mandata u Skupštini USK, pa zato čekamo i da Centralna izborna komisija dodjeli dva sijedeća mandata zastupnicima s liste Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomak zajedno. Kada to sve kompletiramo, nastavit ćemo gdje smo stali - rekao je predsjedavajući Skupštine USK Rasim Pajić.

Izrazio je nadu da će u međuvremenu političke partije koje participiraju u kantonalnoj skupštini dogovoriti većinu.

U novom skupštinskom sazivu najviše zastupnika ima Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, dok jednog manje zastupnika ima koalicija Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomaka zajedno. Četiri zastupnika ima Socijaldemokratska partija (SDP), a tri Laburistička stranka. Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) imaju po dva. Nezavisni blok (NB) i Naša stranka po prvi put participiraju u skupštinskom sazivu USK-a sa po jednim zastupnikom.

Zikrija Duraković iz koalicije A SDA i Pomaka zajedno izrazio je optimizam kada su u pitanju pregovori.

-Pregovori su u toku, a mi smo optimisti da će se u što skorijem roku uspjeti finalizirali sporazum o budućem djelovanju. Mi se nadamo da će to biti u istom ovom kapacitetu, koji podržava aktuelnu Vladu USK - dodao je Duraković.

Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije je rekao kako je rano govoriti o potencijalnim koalicionim partnerima te da u SDA smatraju da je ovom kantonu dosta manjinskih vlada, odnosno nestabilnosti i neizvjesnosti.

-Sačekat ćemo ishod pregovora koje s ostalim političkim strankama vodi centrala SDA u Sarajevu. Siguran sam da ćemo doći do kvalitetnog rješenja i za Unsko-sanski kanton, te da ćemo nastaviti raditi na stabilizaciji i svemu onom što smo počeli u proteklom mandatu, u izuzetno teškim okolnostima - ustvrdio je Musić.

S obzirom da su gradonačelnici Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević odustali od osvojenih mandata, njih će u skupštinskom sazivu zamijeniti Irma Dedić i Dijana Ćemal, također kandidatkinje koalicije Stranke demokratske aktivnosti i Pomaka zajedno.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Orlić: Konstituirajuća sjednica novog srbijanskog Parlamenta 11. veljače

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

Vlada HNŽ-a na konstituirajućoj sjednici analizirala zatečeno stanje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta