Ekonomija     | 21.11.2018. 12:15 |

Podrška Saveza samostalnih sindikata BiH radnicima GIKIL-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izrazio je podršku radnicima Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) u Lukavcu.

Sindikat u saopćenju navodi da s punom pažnjom prati najnovija dešavanja u vezi s tom kompanijom i smatra potpuno neprihvatljivim da na bilo koji način budu ugrožena radna mjesta zaposlenih. 

- Svjesni smo, kao i radnici GIKIL-a, da postoje nedostaci vezani za proizvodnju, posebno u dijelu zaštite od zagađenja okoliša, ali ne želimo prihvatiti da jedino rješenje za taj problem bude gašenje proizvodnih  pogona i time gubitak radnih mjesta.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku u vašim nastojanjima da očuvate fabriku i vaša radna mjesta, a pritom pozivamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da donese odluku o odgodi primjene rješenja Federalnog ministarstva okiliša i turizma i time omogući i obaveže vlasnika da u najkraćem mogućem roku otkloni sve nedostatke - kaže se u saopćenju SSSBiH.

Savez samostalnih sindikata BiH nada se da će svi nadležni shvatiti ozbiljnost situacije i učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da se nađe rješenje i očuva 1.000 radnih mjesta. Radnicima GIKIL-a je ovaj sindikat na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške, navedeno je također.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo