Kultura     | 20.11.2018. 20:30 |

Multimedijalni izraz Smaragde Klino 'Tragom mojih slika do Perzije'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Program „Tragom mojih slika do Perzije“ kao multimedijalni izraz autorice Smaragde Klino, novinarke, slikarice, pjesnikinje, održan je večeras u Kulturnom centru Ambasade Irana u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Tokom programa predstavljeno je treće izdanje njene knjige „Hazreti Hatidža Kubra“, a istovremeno održana izložba njenih likovnih djela s motivima iz Irana te je zvanicama prikazana foto-reportaža nastala u vrijeme višegodišnjeg novinarskog, televizijskog angažmana Smaragde Klino u toj zemlji.

Ataše za kulturu u iranskoj ambasadi u BiH Hossein Nouri kazao da je ovaj događaj organiziran povodom početka Sedmice Jedinstva, rođenja Poslanika Muhammeda a.s.

Bila je to i prilika da posjetioci upoznaju autoricu „u paketu“, kazao je Nouri, budući da se između ostalog bavila izučavanjem iranske poezije te u Bosnu i Hercegovinu donijela, na više umjetničkih načina, impresije o toj zemlji.

Autorica je povodom trećeg izdanja knjige „Hazreti Hatidža Kubra“, koja govori o supruzi Poslanika Muhammeda a.s., kazala da tek sa izvjesne vremenske distance uviđa da nije jednostavno bilo govoriti o Miljeniku, kao i da je trebalo hrabrosti i slobode usuditi se pisati o 'Voljenoj Voljenog', Hazreti Hatidži, proljeću Muhammedovog a.s. života.

- Hazreti Hatidža, žena koja je naslijedila imetak, bila je na Arabijskom poluostrvu onog doba menadžerica u poslu kao što su karavane, a menadžer mora imati odnos prema drugome, osjećaj koliko treba uložiti, kako nagraditi saradnike a da to bude pravedno, što je ona bila i ostala. Udajom za mladog Muhammeda, ostvarena je sjajna cjelina, Božije predodređenje ih je uputilo jedno drugom. Veoma je uticala na tadašnju misao Muhammeda a.s. koji je odrastao bez majke i oca, a u Hatidži našao sve. Prepoznala je islam i pomogla mladom Muhammedu da prihvati njegovu ulogu - rekla je između ostalog autorica.

Za likovna djela, slike koje su predstavljene na večerašnjoj izložbi, kazala je da ni sama nije bila svjesna tog dara, a u dijelu događaja kad je prikazana foto-reportaža o Iranu, predstavila je nezamislive ljepote u toj zemlji, od sjevera ka jugu, historijsko umijeće graditeljstva, naklonost tamošnjeg čovjeka prema cvjećarstvu i stvaranju čitavih kompleksa ljupkih parkova, prema ležernosti življenja i ljepoti mnogih vrsta. 

Povodom toga što je proučavala uticaj sufizma na klasičnu perzijsku muziku, Smaragda Klino je kazala da je sufizam stanje duše, potreba duše da ide u više sfere, kojoj muzika pomaže u tome.

-  Bitno je ono što će nas što više približiti Bogu - zaključila je.

Više posjetilaca na ovom predstavljanju Smaragde Klino kao višestrukog stvaraoca zahvalili su joj spontano i iskreno rekavši da toliko lijepih emocija nisu doživjeli ni na jednom oficijelnom događaju.

Gošća na ovoj uspjeloj večeri i predstavljanju autorice u njenom multimedijalnom izrazu bila je flautistica Merima Hubjer.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom