Ekonomija     | 20.11.2018. 17:46 |

Radnici poslali poruku da ne žele zatvaranje GIKIL-a (VIDEO)

FENA Haris Dedović

LUKAVAC, 20. novembra (FENA) - Dok je prva smjena radnika lukavačkog GIKIL-a, njih oko 300, bila na radnim mjestima više od pet stotina radnika druge i treće smjene poslali su zajedničku poruku da ne žele zatvaranje ove kompanije.

- Sve ćemo učiniti, što je u moći sindikata i ovih radnika da do zaustavljanja fabrike ne dođe. Insistiramo na tome da se rješenje o izvršenju prolongira - poručio je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL Lukavac.

Podršku Sindikalnoj organizaciji radnika GIKIL-a pružili su brojni sindikati u Federaciji, među njima i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala Federacije BiH.

Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH, najavila je za petak dolazak radnika GIKIL-a pred zgradu Vlade FBiH, ukoliko se do tada ne očituje o odgađanju izvršenja rješenja na 100 dana.

Kažu da se radnici GIKIL-a 15 godina bore za tržište, te da u posljednje dvije godine imaju saradnju s jednom srbijanskom firmom. Dodaju i da je dnevni profit GIKIL-a milionski.

- Smanjivanjem baterije mi padamo na koljena. Imamo ugovor sa Smederevom koji smo potpisali na dvije godine i zatvaranjem kompanije mi gubimo ugovor, faktički i radna mjesta - ističe Adnan Tufekčić, član Izvršnog odbora SO GIKIL Lukavac.

Naglasili su da su spremni na radikalne mjere, te da su tek na početku borbe za očuvanje radnih mjesta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2330

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SULxcN7mCS_lzi3X5ZPAuZpOveoxKuxY?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije