Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 14:06 |

Ustikolina: Manifestacija '570 godina Turhan Emin-begove džamije' 25. novembra

FENA Elma Geca

FOČA/USTIKOLINA, 20. novembra (FENA) - Muftijstvo goraždansko organizator je manifestacije "570 godina Turhan Emin-begove džamije" koja će biti održana 25. novembra u Ustikolini.

Kako je Feni kazao Refik ef. Čaušević iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog, centralnoj svečanosti obilježavanja godišnjice najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih na Balkanu prisustvovat će brojne zvanice iz BiH i inostranstva.

- Programom je predviđeno da zvanice posjete Aladžu i Carevu džamiju Foči. Mevludski program u izvedbi hora Fakulteta islamskih nauka bit će održan u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, a potom je planirana posjeta najstarijem mezarju na Presjeci, nacionalnom spomeniku BiH - pojašnjava ef. Čaušević.

Dodaje da će uz veliki jubilej prvi put biti dodijeljeno i posebno priznanje. Pojašnjava da je Muftijstvo ustanovilo priznanje - povelju Turhan Emin-bega "Kapija hajra" koja će se ubuduće dodjeljivati fizičkim osobama i pravnim licima koji doprinose posebno razvitku i poboljšanju ugleda države BiH u različitim oblastima.

Ove godine povelja će biti dodijeljena prvi put i to direktoru Generalne direkcije vakifa Republike Turske Adnanu Ertemu, a uručit će mu je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Također napominje da su pored centralne manifestacije predviđeni i drugi događaji.

- Već je realizirana posjeta učenika Gazi Husrev-begove medrese, u četvrtak očekujemo posjetu učenika medrese "Osman ef. Redžović" iz Visokog, a u skorije vrijeme će i studenti Fakulteta islmskih nauka biti u prilici da posjete sve ove znamenitosti. Planiran je i koncert duhovne muzike. S obzirom na to da je naredne godine 470 godina Aladža džamije koja će nadamo se biti i otvorena, u Sarajevu će biti organiziran i naučni skup "Šest stoljeća islama" u ovim našim krajevima, Ustikolini i okolici - precizirao je.   

Refik ef. Čaušević podsjeća na značaj jubileja i događaje od prije 570 godina kada je u Ustikolini izgrađena najstarija džamija u BiH.

- Simboličan naziv povelje Turhan Emin-bega "Kapija hajra" podsjeća nas na vrijeme u  kojem je bajrak islama donesen u ove naše krajeve. To se desilo mnogo prije od zvaničnog osvajanja Bosne od Osmanlija. To govori o tome da je islam ovdje došao na drugačiji način od onoga kako se to želi prikazati, vojnim putem. Ovdje je islam došao ulemom, snagom svoje ideje, i evo taj prvi bajraktar naš je bio Turhan Emin-beg koji se nastanio na ovom području i donio bajrak islama. S te strane je ovaj događaj posebno značajan jer osvjetljava jednu stranu naše povijesti - kazao je Refik ef. Čaušević.

Turhan Emin-begova džamija sagrađena je 1448. godine i važi za najstariju u Bosni i Hercegovini. Nosi ime turskog vojskovođe. Srušena je eksplozivom u aprilu 1992. godine. Povratnici u Ustikolinu nisu mogli čekati njenu restauraciju, pa su sami inicirali i dovršili njenu poslijeratnu obnovu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikat Doma zdravlja Ustikolina ukazao na tešku situaciju u ovoj ustanovi

Gormez: Godišnjica Turhan Emin-begova džamije u Ustikolini dijelila je sudbinu države BiH i naroda

Ustikolina - Obilježena 575. godišnjica najstarije džamije u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom