Ekonomija     | 20.11.2018. 13:41 |

U Sarajevu EFSE 'Turnir u poduzetništvu', proglašenje najboljih poslijepodne

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - "Turnir u poduzetništvu" kojeg organizira Evropski fond za razvoj jugoistočne Evrope (EFSE) i na kojem učestvuje 22 poduzetnika iz inkubatora Fondacije Mozaik i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, održava se danas u Sarajevu.

Najbolji među njima, koji će biti poznati u poslijepodnevnim satima, osvojit će novčanu nagradu u iznosu do 10.000 eura.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja vrlo uspješnog i inovativnog događaja koji programski koincidira sa aktivnostima Ministarstva, u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za poduzetništvo i mlade, ali i njihovo stimulisanje da započnu biznis.

Da bi mladi u Federaciji postali bolji poduzetnici, Zukić je kazao da je potrebno prvo komunicirati sa njima o načinu pokretanja biznisa te stvaranju ekosistema koji osigurava uspješnu registraciju mladih i srednjih preduzeća te istovremeno stvoriti  pretpostavke za bolje obrazovanje.  

Naglasio je da Ministarstvo dodjeljuje grantove mladim osobama u dva segmenta te da je u 2018. godini dodijelilo pet miliona KM u okviru deset projekata i pet do šest miliona KM kredita za mlade pod vrlo povoljnim uslovima. Dodao je  da su, također, izdvojili velika sredstva za poslovne zone kao poseban vid poslovne infrastrukture koja olakšava ulaganje.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić  kazao je da današnja manifestacija potvrđuje činjenicu da BiH ima poduzetnike čije ideje i planovi zaslužuju pažnju te da im nadležni trebaju dati doprinos kako bi se lakše razvijali u poslovnom ambijentu.

Istakao je važnost omogućavanja poduzetnicima da na što lakši način pokrenu biznis, ali što je još važnije da ga održe u budućnosti. Softić smatra da je potrebno ohrabriti poduzetnike da ideje bolje prezentiraju bankarima kako bi dobili što povoljnije uvjete.

Direktorica "Finance in Motion" i investicijski savjetnik EFSE Fonda Elvira Lefting istakla je da je manifestacija dokaz da postoji veliki broj poduzetnih ljudi koji trebaju određenu finansijsku podršku da bi ostvarili izuzetne rezultate.

- Ovdje vidimo da se saradnjom i radom zaista mogu postići izvanredni rezultati - istakla je Lefting te dodala da je podrška poduzetništvu da se razvija vrlo težak zadatak, da ne postoji lak način i da vlade trebaju uspostaviti određene poticaje za nove poduzetnike, da nagrade i podrže one koji preuzimaju rizik.  

Događaju prisustvuju predstavnici finansijskog sektora, diplomatskog kora, različitih nivoa vlasti u BiH, poslovnog sektora iz zemlje i regiona te mnogobrojni partneri EFSE-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sutra počinje 3. memorijalni futsal turnir 'Amela Fetahović - Žgoljo'

Gradonačelnik Brčkog prvim potezom otvorio 'Revijalni ekipni turnir u šahu'

U Sarajevu održana konferencija 'Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo