Kultura     | 19.11.2018. 19:31 |

Promocija zbirke pjesama Što se smiješ? autorice Ane Marić u Kosači

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. studenoga (FENA) -  Promocija zbirke pjesama Što se smiješ (Carmina ad magistram) apsolventice Hrvatskog jezika i književnosti i Latinskog jezika i rimske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Ane Marić održat će se u utorak, 20. studenoga, u 17 sati u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Ana Marić, rođena je u Mostaru 29. listopada 1994. godine u Mostaru. Srednju turističko-ugostiteljsku školu završila je u Mostaru, a zatim je upisala studij Hrvatskoga jezika i književnosti i Latinskog jezika i rimske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje je trenutno apsolventica. Njezine pjesme objavljene su u 61. izdanju Motrišta, časopisa za kulturu, znanost i društvena pitanja u nakladi Matice hrvatske i školskom časopisu Nasmijani stuško, a Ana je svoje pjesme također čitala i na raznim književnim večerima koje su organizirali studentski zbor Filozofskog fakulteta i Klub studenata Hrvatskog jezika Franjo Miličević na Filozofskom fakultetu kojeg je Ana aktivni član.

Ovo je Anina prva promocija. Recenziju je napisao profesor i afirmirani pjesnik Ivan Vrljić koji je istaknuo da Anina poezija predstavlja "mitski svijet obrušen dalekozorom k transcendentalnom poimanju života i sveukupne zbilje postojanja", prikazujući mitologiju i likove božanstava u Aninoj poeziji, a predgovor je napisao profesor doktor Antun Lučić, inače redoviti profesor Svjetske i Renesansne književnosti na odsjeku Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je u svojem predgovoru kazao kako je Anina poezija "usmjerena iz ovovremenosti u klasičnu davninu i da je potvrda pjesničke otvorenosti, znatne izgrađenosti i šireg nastojanja da se moderno stvaranje sustavi i vidi uz ranije zajamčene, konvencionalne uspjehe pjevanja".

Ana u svojim stihovima predstavlja, ne samo svijet grčkog mita i metafora vezanih za božanske figure, nego i personificirane emocije nadanja, strahova i radosti s kojima Ana kao lirski subjekt često vodi dijaloge i sukobe, kao i prikaze krajolika koji su u  pjesnikinjinim mislima zauzeli posebno mjesto i vječne ljubavi prema materinskom jeziku koja u Ani sve više raste i proslavlja kroz hvalospjeve koji se mogu iščitati u pojedinim pjesmama.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'