Kultura     | 23.11.2018. 11:14 |

'Ježeva kućica' i 'Bosanska kraljica' u subotu na sceni Teatra kabare Tuzla

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. novembra (FENA) - Repertoarski program "Subotom u Teatar kabare Tuzla" bit će nastavljen izvođenjem predstave za djecu "Ježeva kućica" Branka Ćopića i obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine predstavom "Bosanska kraljica" autorice Marice Petrović.

"Ježeva kućica" je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla za koju dramatizaciju, adaptaciju teksta i režiju potpisuje Damir Altumbabić. U predstavi igraju Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Damir Altumbabić, Emina Goletić, Irfan Kasumović i Jasmina Ibrahimović.

Scenografiju je uradio Suad Avdagić, kostime Šefika Hukić, a maske Siniša Udovičić.

Višestruko nagrađivana monodrama "Bosanska kraljica" urađena je u suradnji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Režiju potpisuje Vlado Kerošević. Posjeduje Preporuku Pedagoškog zavoda Tuzla i saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke za realizaciju predstave višim razredima osnovnih škola i učenicima srednjih škola.

- Plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Ta intertekstualnost, sinkrazija i sveukupna opsjednutost ženom-heroinom koja nije usko viđena, nego svevremenski prisutna, s elementima od iskonske pramajke do suvremene žene što je vidimo kako putuje i danas, u našem stoljeću, na europskim i svjetskim drumovima koji vode iz Bosne, prema metaforičnom nebu – sanjanom miru i ravnoteži - ističe se u saopćenju za javnost Teatra Kabare Tuzla.

Neka od pitanja koja postavlja predstava je - može li Katarina Kosača danas biti uzor, te da li je povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori.

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala, takmičarskih i revijalnih, a za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je osvojila više nagrada za najbolju glumicu. Režiju potpisuje Vlado Kerošević.

Komad je ujedno ostvario niz zapaženih gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, BiH te je do sada imala 30 izvođenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Gretica str. 89' ponovo na sceni Tetra Kabare Tuzla

Predstava za djecu 'Game on' na sceni Teatra kabare Tuzla

Predstava 'Rod i dom' na repertoaru manifestacije 'Ljeto u Tuzli'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo