Svijet     | 19.11.2018. 16:53 |

Putin i Erdogan obilježili dovršenje ključne fazeTurskog toka

FENA Internet

ISTANBUL, 19. novembra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak su obilježili dovršenje ključne faze Turskog toka, gasovoda koji povezuje dvije zemlje.

Govoreći na ceremoniji u Istanbulu, Erdogan je objavio da je morski dio Turskog toka s dvije paralelne linije snabdijevanja na dubini od dva kilometra ispod Crnog mora dovršen i kazao je da je završna faza "istorijskog projekta" dostignuta.  

Očekuje se da dvije linije snabdijevaju ruskim gasom tursko i evropska tržišta kroz tursku teritoriju. Skupa će dvije linije duge 930 kilometara ispod Crnog mora prebacivati 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

- Svjedoci smo važnog događaja koji jasno pokazuje partnerstvo i saradnju naših zemalja u bavljenju najsloženijim i najambicioznijim projektima - izjavio je Putin.

Erdogan je kazao da dvije zemlje namjeravaju razvijati dugoročnu saradnju i da njihove odnose neće diktirati "nametanja drugih zemalja".

- Provedba projekata poput ovoga dobar je primjer naše sposobnosti da podržimo jedni drugima nacionalne interese - dodao je Putin.

Izgleda da su njegovi komentari aluzija na dugogodišnju tvrdnju Kremlja da neke evropske zemlje odustaju od unosnih ugovora s Rusijom pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Turska se oslanja u udovoljenju svojih energetskih potreba na Rusiju koja je vodeći snabdijevač Ankare prirodnim gasom. U prošloj godini kupila je od Rusije 28 milijardi kubnih metara gasa. Gas se trenutno transportuje drugom linijom ispod Crnog mora i Zapadnom linijom kroz Ukrajinu, koja je uvučena u sukob s proruskim separatistima.

- Turska će biti u stanju da izmiri vlastite i potrebe evropskih zemalja za prirodnim gasom a da ne bude izložena transportnim rizicima - izjavio je Erdogan dok je objavio početak operacija Turskog toka u 2019.

Ukrajinska posrnula ekonomija oslanja se na takse koje dobija od transporta ruskog gasa. Rusija je zaprijetila da će prekinuti koristiti ukrajinske plinovode za tranzit, ali još nije donijela nikakvu odluku o prekidu korištenja Ukrajine kao tranzitne zemlje.

Turska i Rusija popravili su odnose u posljednje dvije godine nakon što je Erdogan uputio izvinjenje zbog obaranja ruskog borbenog aviona iznad granice sa Sirijom u 2015. koje je pogoršalo međusobne odnose dvije zemlje. Njihova pojačana saradnja u poljima energetike i trgovine, kao i tursko obećanje da će kupiti ruski sistem protuzračne odbrane tipa zemlja-zrak zabrinulo je zapadne saveznike Turske, članice NATO-a, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Peruanska nova vlada proglasila vanredno stanje u jeku protesta

Rusija uhapsila nekoliko osoba nakon osujećenog napada na gasovod Turski tok

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta