Magazin     | 17.11.2018. 09:48 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. studenoga (FENA) - 

 - 1800. Kongres SAD-a se sastao prvi put u novoj prijestolnici Washingtonu, a američki predsjednik John Adams je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bijela kuća.

- 1855. Škotski istraživač David Livingstone otkrio vodopade na rijeci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi. Predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike.

- 1869. Nakon više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lessepsa, otvoren je Sueski kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim oceanom.

- 1882. Umro Đuro Daničić, srpski filolog, branitelj Vukovih reformi i jedan od najznačajnijih radnika na proučavanju srpskog i hrvatskog jezika.

- 1913. Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je službeno otvoren godinu dana kasnije.

- 1938. Umro Ante Trumbić, hrvatski političar koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu.

- 1947. U promet puštena željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji sudjelovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

- 1974. Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj nakon više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubjedljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

- 1976. Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

- 1989. Demonstracije u Pragu, u znak sjećanja na dan kada su Nijemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češka sveučilišta, pretvorile se u prosvjedni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagirala, mnogi su uhićeni, a 71 osoba je ozlijeđena.

- 1989. U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami Morava Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

- 1993. Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Haagu. Suci iz 11 zemalja položili su zakletvu na inauguralnom zasjedanju Suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda nakon Nirnberškog i Tokijskog koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

- 2001. Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u tu pokrajinu u lipnju 1999. Ubjedljivu pobjedu odnio je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 posto glasova.

- 2003. Poznati glumac i republikanski kandidat Arnold Schwarzenegger postao je guverner Kalifornije.

- 2005. Na svečanosti u Daytonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Richardu Holbrookeu uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana