Kultura     | 16.11.2018. 11:39 |

Otvoreni Kazališni susreti BiH u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 16. studenoga (FENA) - Predstavom "Ravna ploča" Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u četvrtak navečer službeno su započeli 35. susreti pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

 Susrete je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji se u svom obraćanju publici osvrnuo na mjesto današnjeg čovjeka u društvu i ono što mu se nudi, a o čemu teatar upravo progovara, priopćila je Vlada Brčko distrikta.

 Zavjesa je podignuta, a glumački ansambl (Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Robert Krajinović, Predrag Jokanović, Muhamed Bahonjić i Zlatan Školjić) zaigrao je na pozornici Doma kulture, uz naizmjenične ovacije brčanske publike, koja na početku predstave gotovo napeto sluša monologe bolesne majke i njezina unutarnja, bezgranična, previranja u odgoju svog slijepog sina, a što neminovno dovodi do ponora i tragedije.

 Gordana Boban utjelovila je lik majke Delfe. Kaže da je žena podređena i u ovom komadu, ali i u današnjem društvu.

 "Kada sam saznala da ću igrati majku, ono što me posebno radovalo jeste jezik, ikavski, jer sam ja Livanjka, a priča se dešava u Duvnu. Nije česta pojava u teatru da govorimo na nekom lokalnom dijalektu, tako da mi je bilo vrlo zanimljivo i mislim da je i publici bilo drago što čuje nešto malo drugačije", izjavila je ova protagonistica.

 Redateljica Lajka Kaikičija progovorila je o priči koju je zajedno s glumcima stvarala kao o jednoj epizodi mnogih svevremenih žena, obilježenih u mladosti, bez izbora i budućnosti.

 "Ubacujući gotovo mitske momente htjeli smo pokazati da i danas živimo vrlo slično kao što se živjelo prije sto godina", poručila je redateljica Kaikčija.

 Prema odabiru selektora Željka Mitrovića u okviru natjecateljskog dijela Susreta je osam predstava, od kojih je naredna večeras "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca i izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti